Vuksanović poziva opoziciju da se povuče iz pregovora

"Iako to nije posao građanske SNP i PZP-a, koji je izuzetan krivac zašto se srpski narod i jezik našao u ovoj poziciji", rekao je Vuksanović
55 pregleda 0 komentar(a)
Momcilo Vuksanovic, Foto: Internet
Momcilo Vuksanovic, Foto: Internet
Ažurirano: 28.08.2011. 13:28h

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta (SNS) Momčilo Vuksanović pozvao je parlamentarne opozicione stranke da se povuku iz pregovora sa premijerom Igorom Lukšićem o položaju srpskoj jezika u nastavnom procesu.

Opozicione stranke uslovile su podršku izbornom zakonu izjednačavanjem srpskog i crnogorskog jezika u obrazovnom sistemu, a premijer Igor Lukšić je predložio da se nastavni predmet zove crnogorski jezik/maternji jezik i književnost

Lideri Socijalističke narodne partije (SNP), Nove srpske demokratije i Pokreta za promjene (PZP) trebalo bi večeras, nakon unutarstranačkih konsultacija, da usaglase zajedničku platformu kao odgovor na Lukšićev predlog.

"Vjerujemo da ovaj predlog Lukšića nije dobar i da opozicija treba da se povuče iz pregovora ukoliko želi dobro srpskom narodu i srpskom jeziku", rekao je Vuksanović.

On je kazao da bi stranke trebalo to da urade za srpski narod kao politički predstavnici Srba u Crnoj Gori.

"Iako to nije posao građanske SNP i PZP-a, koji je izuzetan krivac zašto se srpski narod i jezik našao u ovoj poziciji", rekao je Vuksanović.

On je ocijenio i da potenciranje ravnopravnosti jezika bez izmjene u Ustavu nema nikakvog smisla.

Prema njegovim riječima, i izmjene Zakona o opštem obrazovanju bez izmjene Ustava i izjednačavanja po svim aspektima srpskog i crnogorskog jezika, nema nikakvog smisla.

Vuksanović smatra da predstavnici Srba treba treba da traže za sebe ono što su dobile druge nacionalne zajednice.

"Srbi treba da traže ono što su za sebe osvojili Albanci - svoj maternji jezik, programe na srpskom jeziku, svoje nastavnike i posebna odjeljenja, rekao je Vuksanović.

Bonus video: