Fišer jasan: Nema pregovora sa EU bez izbornog zakona

Iz Vujanovićevog kabneta je saopšteno da je Fišer kazao da je Njemačka naklonjena daljem proširenju Evropske unije, uz individualni pristup i poštovanje uslova za svaku državu
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2011. 09:25h

Novi ambasador Njemačke u Podgorici Pius Fišer kazao je da, ako ne usvoji izborni zakon, Crna Gora neće dobiti datum za početak pregovora.

On je prekjuče predao akreditivna pisma predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću. Nakon toga je novinarima na Cetinju kazao da se Berlin nada dogovoru vlasti i opozicije oko izbornog zakona.

“Vveoma je važno za Crnu Goru da dobije novi izborni zakon i zaista se nadamo da će vlada i opozicija postići dogovor o tom, veoma važnom pitanju. U suprotnom proces početka pristupnih pregovora bio bi odgođen”, poručio je Fišer.

On je dodao da je zajednički cilj da Crna Gora ispuni obaveze za ulazak u EU i NATO. To je nešto na čemu se radi, a potvrda je i nedavna posjeta ministra vanjskih poslova Gvida Vestervelea.

Iz Vujanovićevog kabneta je saopšteno da je Fišer kazao da je Njemačka naklonjena daljem proširenju Evropske unije, uz individualni pristup i poštovanje uslova za svaku državu. Dodaje se da novi ambasador vjeruje da će Crna Gora ispuniti uslove Unije za otvaranje pregovora.

“Predsjednik je i ovom prilikom iskazao poštovanje i zahvalnost za snažnu podršku Njemačke našim evropskim i evroatlantskim integracijama, kao i u pogledu kreditne podrške i donacija za razvoj naše infrastrukture. On je, takođe, saopštio zadovoljstvo državnim odnosima i uvjerenje da ćemo u sferi ekonomije naše partnerstvo unapređivati kroz prisustvo njenih preduzeća i privrednika u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Fišer ima bogato diplomatsko iskustvo od Gvineje do Kambodže. Bio je ambasador u Vatikanu, kao i generalni konzul u Los Anđelesu. Poslednje tri godine predstavljao je Njemačku u Mongoliji.

Bonus video: