Srpski nacionalni savjet: Poništiti Odluku Vlade o priznanju Kosova

U obrazloženju inicijative se, između ostalog, navodi da, u skladu sa vjekovnom državnom, nacionalnom i vjerskom povezanošću Crne Gore i Srbije, SNS pokreće inicijativu podstaknut, prije svega, većinskom voljom građana Crne Gore
251 pregleda 9 komentar(a)
Momčilo Vuksanović, Foto: Luka Zeković
Momčilo Vuksanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.04.2018. 13:42h

Srpski nacionalni savjet (SNS) uputio je Skupštini Crne Gore inicijativu za poništenje Odluke Vlade o priznanju nezavisne države Kosovo, odnosno za raspisivanje državnog referenduma o tom pitanju.

Predsjednik SNS-a Momčilo Vuksanović kazao je da je inicijativa upućena pojedinačno svim poslanicima u Skupštini.

„Od poslanika se zahtijeva da se pismenim putem izjasne o inicijativi SNS-a u roku od 30 dana, odnosno najkasnije do 1. juna. Ukoliko odgovor poslanika u predviđenom roku izostane, smatraće se da je inicijativa za njih neprihvatljiva“, kaže se u saopštenju Vuksanovića.

U obrazloženju inicijative se, između ostalog, navodi da, u skladu sa vjekovnom državnom, nacionalnom i vjerskom povezanošću Crne Gore i Srbije, SNS pokreće inicijativu podstaknut, prije svega, većinskom voljom građana Crne Gore.

„Koja je potvrđena i nedvosmislenom izjavom predsjednika Vlade Crne Gore, na Kosovu, o Sretenju, ove godine, da je Vlada iznudila priznanje takozvane nezavisne države Kosovo protivno volji 85 odsto stanovništva Crne Gore“, dodaje se u obrazloženju.

Navodi se da nema boljeg dokaza da je ta odluka nelegitimna, bez uporišta u volji stanovništva, nasilna i vođena sasvim pojedinačnim i utoliko ne-državnim interesima.

Kako su naveli iz SNS-a, istorijski osnov za poništenje odluke leži u najdubljim tradicijama Crne Gore.

„Negiranjem ovog istorijskog osnova, Vlada je posredno poništila crnogorsku državnost, pa bi se opozivom priznanja takozvane države Kosovo Crna Gora vratila izvornoj i istinskoj državnosti, njenim nasvjetlijim tradicijama i volji njenog stanovništva“, kaže se u obrazloženju.

Navodi se da su politički razlozi za poništenje priznanja nezavisne države Kosovo višestruki.

Priznanje je, smatraju u SNS-u, opteretilo odnose Crne Gore sa Srbijom i učinilo crnogorsku politiku krajnje protivnom Srbiji, što, kako su kazali, do sada nikad nije bio slučaj.

Prema njihovim riječima, činjenica da pojedine države u svijetu povlače priznanja države Kosovo, obavezuje Crnu Goru da u skladu sa takvim političkim opredjeljenjem i navedenim razlozima bude i sama dio te inicijative.

„Odluka Crne Gore da opozove priznanje takozvane države Kosovo bila bi neprotivrječna i sa stanovišta odluka niza država članica Evropske unije, koje se snažno i energično protive međunarodnom priznanju nezavisnosti Kosova“, kaže se u obrazloženju.

Iz SNS-a su najavili da će ista inicijativa biti proslijeđena i novoizabranom predsjedniku Crne Gore nakon njegovog inaugurisanja.

„A Savjet će u narednom vremenu prikupiti dovoljan broj potpisa građana Crne Gore kako bi se stvorilo više uslova za održavanje državnog referenduma po pitanju poništenja Odluke Vlade o priznanju Kosova“, navodi se u saopštenju.

U SNS-u smatraju da bi održavanje referenduma po tom „izuzetno spornom pitanju bio nesumnjivo demokratski iskorak Crne Gore i pokazatelj pravog odnosa većinskog dijela građana“.

Bonus video: