Gabštajger: Teško do datuma pregovora kad državni vrh odmara

Kabinet premijera Lukšića je zasad uradio više nego sve prethodne vlade zajedno, ocijenio je on u intervjuu za "Dan"
0 komentar(a)
Ginter Gabštajger, Foto: Wikipedia
Ginter Gabštajger, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 25.08.2011. 16:27h

Ne polazim od mogućnosti da će Crna Gora već ove jeseni ispuniti sve zadate kriterijume od EU, ocjenio je Ginter Gabštajger, funkcioner Hrišćansko-socijalne unije i počasni predsjednik Radne grupe za odbranu Bavarske.

U intervjuu "Danu" rekao je da je kabinet premijera Lukšića zasad uradio više nego sve prethodne vlade zajedno, a da eventualni izostanak pregovora sa EU ove jeseni neće biti Lukšićev poraz, kao i da su poslanici unutrašnjepolitičkog odbora njemačkog Bundestaga, poslije posjete Crnoj Gori, potpuno ispravno dijagnosticirali da će Crna Gora sa sadašnjom organizacijom unutrašnje bezbjednosti, imati veliki problem da bude uključena u rad Savjeta ministara pravde i unutrašnjih poslova EU.

"Crna Gora mora policiju i ANB da vrati pod kontrolom ministra unutrašnjih poslova i time okonča njihovo lebdjenje u politički praznom prostoru", objašnjava Gabštajger.

"Crna Gora mora policiju i ANB da vrati pod kontrolom ministra unutrašnjih poslova i time okonča njihovo lebdjenje u politički praznom prostoru", objašnjava Gabštajger.

"Da onda pobrojimo-nema izbornog zakona, nema zakona o finansiranju partija, zakon o konfliktu interesa nije dovoljno precizan, kao ni zakon o ombudsmanu, ni zakon o spriječavanju diskriminacije. Nema ni vidljivog poboljšanja statusa parlamenta u Crnoj Gori", nabraja on i dodaje da "nema ni novog Sudskog, ni Tužilačkog savjeta, koji bi pravio izbor sudsko-tužilačkog osoblja na bitnim pozicijama po novim, reformisanim pravilima."

Gabštajger ukazuje da je sada avgust mjesec, a da su u Crnoj Gori i parlament i Vlada, kao i cjelokupna državna administracija otišli, bez griže savjesti, na mjesec odmora.

"Kako oni misli da sve prethodno završe do oktobra, meni nije jasno", kaže funkcioner Hrišćansko-socijalne unije.

Rasvijetlite napade na medije

Komentarišući situaciju u crnogorskim medijima, Gabštajger kaže da se i dalje mora krajnje intenzivno raditi na odnosu Vlade i medija i da policija i sudstvo takođe imaju veoma bitnu ulogu i obavezu da informišu civilno društvo dokle se stiglo sa rasvjetljavanjem nerazjašnjenih slučajeva i da aktivno rade na tome.

"Vlada pri tome ima nadzornu funkciju jer princip odvojenosti stubova vlasti se upravo ogleda u činjenici, da jedna drugoj ne smiju da podmeću već da se međusobno kontrolišu", objašnjava on u intervjuu za "Dan".

Bonus video: