Bešić: Neće biti izbora, to je samo taktika vlasti i opozicije

"Ono što je suština jeste da izbori neće riješiti probleme koji su sada aktuelni. Konkretno, izborima se neće riješiti problem izglasavanja izbornog zakona"
0 komentar(a)
Miloš Bešić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miloš Bešić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.08.2011. 09:18h

Predlog da se, zbog neusaglašavanja izbornog zakona, a time i neispunjavanja evropskih obaveza, raspišu vanredni parlamentarni izbori, samo je taktika kojom i vlast i opozicija žele ojačati pregovaračke pozicije, ocijenio je analitičar Miloš Bešić.On je radiju Antena M kazao da vanrednih izbora najvjerovatnije neće biti.„Ne postoji naročita vjerovatnoća da dođe do vanrednih parlamentarnih izbora. Drugim riječima, meni se čini da su i jedna i druga strana, prije svega mislim na Demokratsku partiju socijalista (DPS) i Novu srpsku demokratiju (NOVA), pominjale izbore više kao način da ojačaju pregovaračke pozicije“, naveo je Bešić. Prema njegovim riječima, izbori su se koristili u smislu prijetnje sa obje strane. „Pretpostavljam da je DPS kazao predstavnicima opozicije da će izbora biti ukoliko se ne dogovore, sa namjerom da ih, uslovno rečeno, uplaši. NOVA je vjerovatno odgovorila da će bez problema, ići na izbore, jer im to odgovara“, pojasnio je Bešić.

Niko ne misli ozbiljno

On je dodao da smatra da ni jedni ni drugi nijesu ozbiljno mislili na održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.Upitan da li bi, sve i da budu održani, vanredni izbori mogli donijeti novi odnos snaga, Bešić je kazao da je pravo i vrlo jednostavno, pitanje - da li će se odnos snaga u parlamentu promijeniti u mjeri da će jedna strana imati dvotrećinsku većinu.„Vjerovatno da ne. Sve i da dođe do promjene vlasti, da opozicija dobije izbore, opet nijedna strana neće imati potrebnu većinu“, rekao je Bešić. Izbori, kako je naveo, imaju i neku svoju drugu dimenziju, koja je možda, poželjna za opoziciju, ukoliko na njima pobijedi. „Ali, ono što je suština jeste da izbori neće riješiti probleme koji su sada aktuelni. Konkretno, izborima se neće riješiti problem izglasavanja izbornog zakona“, zaključio je Bešić.

Bonus video: