PzP ima novi uslov za podršku izbornom zakonu

Branko Radulović je izjavio da je PzP zatečen kvalitetom Prijedloga dopune zakona o crnogorskom državljanstvu i načinom na koji je isti procesuiran u skupštinsku proceduru
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2011. 12:59h

Pokret za promjene (PzP) saopštio je u utorak da ima novi uslov za podršku izbornom zakonu – usvajanje amandmana te partije, koje će dati na prijedlog dopune Zakona o crnogorskom državljanstvu.

Prvobitno, PzP je rekao da će glasovi za prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o izboru odbornika i poslanika zavisiti od rješavanja pitanja jezika u obrazovnom sistemu.

“PzP je zatečen načinom i kvalitetom na koji su i kakav su čelnici DPS-a, SNP-a i NOVE sačinili Prijedlog dopune zakona o crnogorskom državljanstvu i procesuirali u skupštinsku proceduru”, kazao je potrpedsjednik PzP-a Branko Radulović.

Radulovć je istakao da je DPS jednostrano izdvojio jedan od uslova prijedloga SNP i usaglasio stavove sa čelnicima te partije i NOVE

Kolegijum Predsjednika Skupštine nedavno je usvojio prijedlog izmjena Zakona o državljanstvu prema kojem građani koji imaju 10 godina prebivalište u Crnoj Gori, za dobijanje crnogorskog državljanstva neće morati da imaju otpust iz državljanstva zemalja bivših jugoslovenskih republika.

PzP je tražio da svi oni koji su glasali na referendumu 2006. godine po automatizmu dobiju državljanstvo.

“Naime, prema političkom sporazumu i unutar opozicionom dogovoru na najvećem nivou, bilo je predviđeno da novi prijedlog Zakona o crnogorskom državljanstvu, zbog negativnog stava SDP-a prema dvojnom državljanstvu i zbog toga stanja u Vladi i Kolegijumu, sačini opozicija na osnovu postojećih prijedloga SNP-a i PzP, koji bi zatim usaglašen, uz podršku poslanika DPS-a bio usvojen u Supštini”, naveo je Radulović.

PzP je tražio da svi oni koji su glasali na referendumu 2006. godine po automatizmu dobiju državljanstvo

Međutim, istakao je on, to nije učinjeno na takav način, već je, po ustaljenom maniru, DPS jednostrano izdvojio jedan od uslova prijedloga SNP i usaglasio stavove sa čelnicima te partije i NOVE.

“Na taj način narušeno je i to takvo minimalno uspostavljeno uzajamno povjerenje i poštovanje dogovorenog unutar opozicije i same opozicije sa parlamentarnom većinom”, rekao je potpredsjednik PzP-a.

Ono što je još bitnije, dodao je on, jeste da ponuđeni prijedlog sadrži određene negativnosti i diskriminatorski odnos prema desetinama hiljada građana koji ne mogu da ostvare pravo dobijanja crnogorskog državljanstva zbog ograničenja koje nudi ponuđeni prijedlog.

“PzP će predložiti odeđeni broj amandmana na prijedlog dopune Zakona o crnogorskom državljanstvu kako bi se otklonili nedostaci koje on sadrži”, najavio je Radulović.

Bonus video: