Biračima opozicije važnija smjena DPS-a od NATO-a i Kosova

Rezultati predsjedničkih izbora pokazali da partije nijesu iskreno stale iza Bojanića, Đukanović zavisio od koalicionih partnera
107 pregleda 95 komentar(a)
Mladen Bojanić, Foto: Filip Roganović
Mladen Bojanić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 17.04.2018. 16:13h

Ogromnom broju birača koji su glasali za Mladena Bojanića važnija je smjena DPS i Mila Đukanovićaod pitanja članstva Crne Gore u NATO ili odnosa prema Kosovu, iako vođstvo Demokratskog fronta (DF) i Socijalističke narodne partije (SNP) potencira da su protiv, dok je vrh Demokrata rezervisan kada su u pitanju ove teme.

Da je drugačije Bojanić, koji je rekao da će poštovati međunarodne obaveze Crne Gore, sigurno ne bi dobio podršku 111.711 birača, već bi imao manje ili bi mnogo više od 9.405 dobio Marko Milačić koji je u kampanji upravo naglašavao da bi poništio odluke o članstvu u Alijansi ili o priznanju Kosova. Skromnim rezultatom Milačiča, uprkos solidnoj kampanji, izbjegnuto je skretanje DF-a i uopšte političke scene udesno.

Bojanić je, ipak, dobio oko 46 hiljada glasova manje od partija na parlamentarnim izborima 2016. čliji su lideri, izuzev Demosa, podržali njegovu kandidaturu. Prema prvim računicama to na duši treba da nose te partije jer se mala izlaznost za crnogorske prilike, od 64 odsto, može pripisati neradu na terenu ili zakašnjelom odlukom o zajedničkom kandidatu o čemu najbolje svjedoči činjenica da je prvi promotivni spot objavio dva dana prije početka izborne tišine.

Lideri opozicije su uspjeli i da od kusura od 7.000 do 8.000 hiljada glasova sa parlamentarnih izbora u Podgorici naprave veresiju od oko dvije hiljade glasova na predsjedničkim izborima, što će vjerovatno uticati na rezultat lokalnih izbora u glavnom gradu, koji su zakazni za nešto više od mjesec dana.

DPS strepi u Pljevljima, opozicija u Kolašinu

Sa druge strane, opozicija je na predsjedničkim izborima u svim ostalim gradovima u kojima drži vlast ubjedljivo potvrdila primat, osim u Kolašinu gdje će morati da strepi, dok je to isto uradio i DPS, osim u Pljevljima. To u najkraćem pokazuju prve analize rezultata predsjedničkih izbora na kojima je ubjedljivo trijumfovao Đukanović sa osvojenih 180.274 glasa, što je za oko 13 hiljada glasova manje nego što su osvojili DPS, Socijaldemokrate i manjinske partije na parlamentarnim izborima pri znatno većoj izlaznosti. Zbog toga Đukanović, čiji je DPS imao 158 hiljada glasova na parlamentarnim izborima, može da bude zadovoljan podrškom koju su mu obezbijedili koalicioni partneri.

I Socijaldemokratska partija (SDP) može da bude partijski više nego zadovoljna jer je Draginja Vuksanović sa 20 hiljada birača, koji su glasali SDP 2016. godine, dobila podršku od 27.441 glasa na čemu, osim Demosu, može da bude zahvalna i biračima URA koji su za nju glasali u značajnom broju uprkos tome što je Dritan Abazović podržao Bojanića. To najbolje ilustruju primjeri Ulcinja i Cetinja.

DPS dominira sjeverom, loše na primorju

DPS je sa osvojenih 2.048 glasova skoro za 300 birača u odnosu na 2016. popravio rezultat u Andrijevici, što je procentualno najveći rast. Đukanović je popravio skor DPS-a i u Kolašinu gdje je osvojio oko 150 glasova više nego 2016, dok je Bojanić osvojio oko 600 glasova manje od partija koje su su stale iza njega. Đukanović je dobar rezultat napravio i u Bijelom Polju gdje je sa 14.386 glasova osvojio oko hiljadu glasova manje nego DPS, SD i BS 2016, dok je Bojanić sa dobijenih 7.409 glasova u minusu od skoro tri hiljade.

Šef DPS-a je imao 350 glasova manje u Mojkovcu nego što mu je partija osvojila na nedavnim lokalnim izborima, ali i oko 200 glasova više nego na parlamentarnim izborima, dok je Bojanić osvojio samo 100 glasova manje u odnosu na lokalne.

Đukanović ne može da bude zadovoljan rezultatima u Pljevljima jer je sa 9. 477 glasova praktično dobio isti broj koju su skupili DPS, SD i BS prije dvije godine, što ostavlja veliki prostor da ta partija bude poražena na predstojećim lokalnim izborima uprkos skromnom rezultatu Bojanića od 7. 721 glasa. Kompletna opozicija je 2016. ostvarila za oko hiljadu glasova bolji rezultat od Đukanovića na predsjedničkim izborima. Đukanović je u Danilovgradu osvojio 500 glasova manje od DPS i SD-a, dok je Bojanić dobio 3.339 glasova, što je za oko hiljadu manje od opozicije koja ga je podržala. SDP može da bude zadovoljan skorom u tom gradu, jer je osvojio 581 glas, što je skoro tri puta više nego 2016. SDP je dobro prošao i u Baru gdje je Vuksanović dobila 3.137 glasova, 800 više nego njena partija prije dvije godine, dok je Bojanić sa 5.580, u odnosu na partije koje su ga podržale, izgubio čak 3.500 hiljade. Đukanović je u Baru osvojio 11.370 glasova, oko 800 glasova manje od onoga što je imala njegova partija sa koalicionim partnerima 2016.

Na primorju može da bude zadovoljan samo Ulcinjom i donekle Tivtom, gdje je osvojio 600 glasova manje nego DPS, SD i HGI 2016. U Ulcinju je dobio 7.353 glasa, što znači da je osim oko 30.000 do 35.000 birača svoje partije dobio ogromnu većinu glasova albanskih birača. Bojanić je u Ulcinju osvojio svega 820 glasova, dok je primjera radi URA na nedavnim lokalnim izborima imala 672 glasa koji su se vjerovatno prelili Vuksanović, koja je sa 540 glasova uspjela da dobije podršku 1.100 Ulcinjana.

U Herceg Novom, Budvi i Kotoru, gdje je opozicija na vlasti, Đukanović je ostvario skoro identičan ili nešto lošiji rezultat nego što su osvojili DPS, SD i HGI na prethodnim izborima, ali su Bojanić i Vuksanovićeva zajedno ostvarili prednost od 200 u Kotoru do preko hiljadu glasova u Herceg Novom.Manjine manje glasaju sa SDP, birači URA za Vuksanović

Budući predsjednik Crne Gore na Cetinju je osvojio oko 300 glasova manje nego na nedavnim lokalnim izborima, ali je Bojanić osvojio svega 1.860 glasova, što je za oko 400 glasova više nego što su pojedinačno osvojile URA i Demokrate u prijestonici, gdje DF ima simboličnu podršku od oko 200 birača. Zato je Vuksanović osvojila skoro 600 glasova više nego SDP, što su vjerovatno birači URA. SDP ne može da bude zadovoljan rezultatima u Plavu, gdje je osvojio oko 80 glasova manje nego 2016. godine, dok je u Rožajama 986 birača koji su ga zaokružili popravio skor SDP-a za samo 30-tak glasova. To ukazuje da SDP ima manje podrške među manjinskim biračima sa sjevera Crne Gore, nego što je imao dok je bio jedinstven. Đukanović je u Rožajama dobio podršku 8.464 birača, što prostom matematikom ukazuje da je dobio polovičnu podršku simpatizera Bošnjačke stranke u gradu u kojem drže vlast.

Bonus video: