Umjesto da realizuju sporazum, predstavnici stranaka se prepucavaju

Ono što je ideja jeste da svi u školskom procesu, dakle sva djeca, uče crnogorski jezik i književnost zato što je to službeni jezik
63 pregleda 0 komentar(a)
Igor Lukšić, Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević
Igor Lukšić, Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.08.2011. 07:42h

Umjesto približavanja konačnom dogovoru koji bi omogućio usvajanje izbornog zakona čime se otvara put da Crna Gora dobije datum pregovora sa EU, opozicija i vlast su u srijedu nastavile sa međusobnim optužbama o kršenju sporazuma o jeziku.

Zbog toga će izgleda predstavnici dva tabora bez entuzijazma danas održati skupštinski kolegijum kojem je ostavljeno u zadatak da otkloni dileme oko određenih detalja iz predloga izbornog zakona i riješi spor oko pitanja državljanstva.

Iako nije jasno zbog čega, SNP je juče bez konkretnog povoda premijera Igora Lukšića da zbog političkih ili medijskih pritisaka drugačije tumači sporazum koji je prije tri dana postigao sa liderom te partije Srđanom Milićem, predsjednikom Nove Andrijom Mandićem i potpredsjednikom PzP-a Brankom Radulovićem.

“SNP smatra da kod ozbiljnih ljudi nije potrebno dodatno tumačenje onoga o čemu se postigne načelni sporazum. Međutim, ukoliko predsjednik Vlade danas drugačije tumači ono što je predložio i napisao, a to je da je predmet srpski jezik i književnost obavezan za sve u Crnoj Gori, onda ovaj njegov poziv treba tumačiti kao poziv na promjenu sporazuma. Dakle, ili će predsjednik Vlade ostati pri svom predlogu, ili će priznati da su nakon sastanka sa opozicijom postojale određene vrste pritisaka i ucjena, najmanje je bitno da li su medijske ili političke, koje ga danas tjeraju da sam sebe demantuje”, saopštio je SNP.

Kako je izgledao dogovor

Izvori “Vijesti” iz Vlade i opozicije su prije tri dana saopštili da dogovor Lukšića sa opozicionim prvacima podrazumjeva da se nastava u školama u Crnoj Gori obavlja na jeziku razumljivom svima, pri čemu bi svi đaci bili obavezni da izučavaju predmet crnogorski jezik i književnost. U okviru ovog predmeta, bio bi određen odgovarajući obavezni fond časova za srpski jezik, kao i fond neobaveznih časova bosanskog, albanskog i hrvatskog jezika.

Ono što je ideja jeste da svi u školskom procesu, dakle sva djeca, uče crnogorski jezik i književnost zato što je to službeni jezik i zato što na kraju školovanja treba da imaju ocjene iz crnogorskog jezika, a da se omogući takođe i nastava na srpskom jeziku

“Ono što je ideja jeste da svi u školskom procesu, dakle sva djeca, uče crnogorski jezik i književnost zato što je to službeni jezik i zato što na kraju školovanja treba da imaju ocjene iz crnogorskog jezika, a da se omogući takođe i nastava na srpskom jeziku, odnosno da se omogući nastava i na jezicima manjinskih naroda i time dobijanje ocjene i iz tih predmeta”, kazao je Lukšić novinarim odmah nakon razgovora sa čelnicima opozicije.

SNP je juče u parlamentu procesuirao izmjene Zakona o državljanstvu koje su slične onima koje je vladajuća većina odbacila na posljednjij sjednici parlamenta, 31. jula, na kojoj je propao šesti pokušaj da se usvoji izborni zakon. Suština tog predloga je da pravo na crnogorsko državljanstvo imaju svi građani koji su u Crnoj Gori imali prebivalište prije 2006. godine.

Radulović: Srbi priznali crnogorski

Nova je juče ponovila da je sve osim apsolutne ravnopravnosti srpskog i crnogorskog jezika neprihvatljivo za tu stranku nakon što je Mandić poslije sastanka sa Lukšićem zadovoljno kazao da “nije vjerovao da ćemo od Vlade dobiti ono što smo dobili”

Portparol Nove Jovan Vučurović rekao je agenciji MINA da je sporazum koji je Vlada predložila vrlo jasan i da je njegova suština da su svi dužni da uče i srpski i crnogorski jezik.

Stav Nove je, prema njegovim riječima, da se učenje tog jezika ostvari kroz jedinstven predmet koji bi se zvao maternji. "To je jedini pravedan odnos između najbrojnije srpske jezičke zajednice i između onih koji govore službeni crnogorski jezik¨, poručio je Vučurović

PzP juče nije želio da se svrsta ni na jednu stranu. Branko Radulović je pozvao Lukšića da poštuje sporazum. Kako je prenijela agencija MINA, on smatra da je dogovor pravi put crnogorskog pomirenja i da neriješeno stanje odgovara samo onom ko ne radi za interes Crne Gore.

Radulović je kazao da su sporazumom crnogorski jezik priznali i oni politički činioci koji su ranije dovodili u pitanje njegovo postojanje.

DPS opet proziva Beograd

DPS je juče izrazio nadu da će opozicija poštovati sporazum sa premijerom. DPS-u je, kako je rekao portparol te partije Rajko Kovačević, nejasno čije stavove su iznosili i zastupali lideri dijela opozicionih političkih partija na sastanku sa Lukšićem, aludirajući na navodni uticaj zvaničnog Beograda na crnogorsku opoziciju.

“Nažalost, i ne prvi put, postoje nagovještaji za revidiranjem koliko juče iskazane spremnosti za poštovanjem date i potpisane riječi. Ostaje nada da će njihovo definitivno opredjeljenje biti da se prvobitno iskazana spremnost ispoštuje, i da dođe do usvajanja izbornog zakona na dogovorenim principima”, rekao je Kovačević.

Lutovac: Dok se donosi izborni zakon, vodi se kampanja protiv Srbije >>>

Bonus video: