"ISKLJUČIVI KRIVCI ZA MALU IZLAZNOST"

Hajduković: Opozicija prokockala predsjedničke izbore

On je naveo da usitnjena i nesložna opozicija, vođena, kako je kazao, liderima osrednje političke sposobnosti i bez ikakve vizije razvoja Crne Gore, nije mogla probuditi ni energiju ni nadu nezadovoljnih građana
67 pregleda 13 komentar(a)
Dragan Hajduković
Dragan Hajduković
Ažurirano: 31.01.2019. 04:50h

Crnogorska opozicija porazom u prvom krugu predsjedničkih izbora smanjila je šanse za pobjedu na predstojećim opštinskim i isključivi je krivac što na izbore nije izašlo bar još deset odsto građana, ocijenio je naučnik Dragan Hajduković.

Hajduković, koji nije uspio da skupi dovoljan broj pitpisa za učešće na predsjedničkim izborima, rekao je da je uzalud opoziciji ukazivao na loš rad i da će kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović u prvom krugu glasanja, postati prvi predsjednik u svijetu "koji je zvanje predsjednika dobio na poklon od opozicije". 

 "Opozicija je prokockala predsjedničke izbore, kao što je prokockala i izbore za Skupštinu 2016. godine. Da zlo bude veće, opozicija je ovim porazom u prvom krugu smanjila i šanse za pobjedu na predstojećim opštinskim izborima. Tragedija i sunovrat Crne Gore se nastavljaju", kazao je Hajduković agenciji MINA.

On je rekao da bi, da je nezadovoljnim građanima ponuđen kvalitetan izbor, Đukanović izgubio prvom krugu, još ubjedljivije nego što je pobijedio. 

"Nema tih izbornih mahinacija kojima se jedna dokazano nesposobna i štetočinska vlast može odbraniti od volje građana u kojima je, pored želje za promjenama, probuđena energija i nada", kazao je Hajduković.

On je naveo da usitnjena i nesložna opozicija, vođena, kako je kazao, liderima osrednje političke sposobnosti i bez ikakve vizije razvoja Crne Gore, nije mogla probuditi ni energiju ni nadu nezadovoljnih građana. 

Hajduković je ocijenio da je, umjesto da probudi eneriju i nadu, opozicija razočarala i obeshrabrila građane, dugotrajnim sukobima i bezidejnošću i često problematičnim odnosom prema postojanju naše države. 

"Ako su zaista za postojanje države Crne Gore, treba da jednom jasno i glasno kažu da nijesu opozicija državi nego isključivo opozicija vlasti", ocijenio je Hajduković. 

Prema njegovim riječima, izbori su pokazali da postoje tri velike grupe građana. 

Hajduković je kazao da najveću grupu čine građani koji nijesu glasali, čitavih 36 odsto ili 37 ako se dodaju i građani koji su namjerno glasali nevažećim listićem. 

On je rekao da su u drugoj grupi, oko 34 odsto, građani koji su glasali za Đukanovića.

"Treba jasno istaći da je njihov broj znatno manji od broja onih koji nijesu glasali. Treću, najmanju grupu, otprilike 29 odsto svih građana, čine oni koji su glasali za opozicione kandidate", rekao je Hajduković. 

On smatra da je loš rad opozicije isključivi krivac što na izbore nije izašlo bar još deset odsto građana. 

"Sem toga, mnogi glasači Đukanovića su itekako nezadovoljni sunovratom Crne Gore i glasali bi protiv njega da je među kandidatima pored veoma loših i prosječnih postojao i neki istinski dobar kandidat", kazao je Hajduković. 

On je rekao je sasvim sam siguran da u sve tri grupe, veliku većinu ćine građani koji žele dobro Crnoj Gori.

"Ali, pošto nijesu imali šansu da biraju dobro, različito procenjuju šta je najmanje zlo i najmanji rizik za našu budućnost. Zbog poštovanja manjine naših sugrađana koji misle da je Đukanović ipak najmanje zlo i najmanji rizik, ostali kandidati su trebali da mu čestitaju izbornu pobjedu", smatra Hajduković.

Hajduković je rekao da za svaki neuspjeh u životu čovjek prvo treba da preispita svoj rad i greške, pa tek onda ima pravo da, i to samo djelimično, da krivicu traži u drugima. 

"Kada bi tako postupili, profesionalni opozicioni lideri bi došli do zaključka da je broj glasova koje su izgubili svojom neslogom i nesposobnošću, višestruko veći od broja glasova koje im je „ukrala“ moćna DPS „mašinerija", zaključio je Hajduković.