Jovićević: DPS počeo da shvata kako voditi Crnu Goru

"Ako opozicija izražava zadovoljstvo, ona valjda zna zbog čega je zadovoljna postignutim rješenjem"
69 pregleda 0 komentar(a)
Svetozar Jovićević, Foto: Boris Pejović
Svetozar Jovićević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.08.2011. 11:27h

Vrh Demokratske partije socijalista (DPS) pokazao je, dogovorom sa opozicijom, da počinje da shvata da se složena zajednica poput Crne Gore ne može voditi prostom većinom u parlamentu već kompromisom, ocijenio je profesor Svetozar Jovićević.

Premijer Igor Lukšić i predstavnici opozicije dogovorili su u ponedjeljak da budu izmijenjeni zakoni o opštem obrazovanju i državljanstvu, u cilju postizanja dogovora o izbornom zakonodavstvu.

"Zašto se neko takvo slično rješenje nije tražilo još mnogo ranije, jer nije nikakava mudrost bila pretpostaviti da će u jednoj tako složenoj zajednici kakva je Crna Gora problema ove i slične vrste biti"

On je kazao da je, iako ne zna detalje sporazuma, dobro da je nekakav dogovor postignut.

"Ako opozicija izražava zadovoljstvo, ona valjda zna zbog čega je zadovoljna postignutim rješenjem. Iz ovog što je dostupno javnosti ne mogu tačno naslutiti kako će taj sporazum u praksi biti sprovođen i nijesam siguran da tu neće biti dodatnih problema i nerazumijevanja", naveo je on.

Jovićević je dodao da ostaje utisak zašto se uopšte čekalo da se neki sporazum postigne u posljednjem času, u pet do 12.

"Zašto se neko takvo slično rješenje nije tražilo još mnogo ranije, jer nije nikakava mudrost bila pretpostaviti da će u jednoj tako složenoj zajednici kakva je Crna Gora problema ove i slične vrste biti", rekao je on.

Stav SDP-a biće standardan

Njemu, kako je dodao, ni danas nije jasno ono što piše u Ustavu, odnosno šta u praksi znači da je službeni jezik crnogorski,a ostali jezici u službenoj upotrebi.

Prema riječima Jovićevića, SDP će postupiti onako kako je dosad činio i u problemima privatizacije i sličnim značajnim problemima uvijek, nalazeći neko retoričko opravdanje da su oni do kraja u svemu ostali dosljedni

Njega, kako je naveo, čudi da u DPS-u i od ranije nijesu bili naklonjeni kompromisima, budući da »do juče nijesu bili tako tvrdo crnogorski orjentisana struktura«.

"Tako da prosto čudi da nijesu takvim kompromisima bili i od ranije naklonjeni, jer im to, pretpostavljam, nije predstavljalo neku veliku psihološku barijeru, kao što bi predstavljalo Liberalnom savezu ili Socijaldemokratskoj partiji (SDP)", rekao je on.

Jovićević smatra i da će stav SDP-a o ovom pitanju biti standardan.

"Vjerovatno je i njima jasno da ne mogu istrajati do kraja na svojim rigidnim stavovima i da ni sam DPS neće premnogo nastojati da im u tom pogledu udovoljava, utoliko prije što će za svoje neke kompromisne stavove lako naći podršku u dobrom dijelu opozicije, u zamjenu za podršku SDP-a", ocijenio je on.

Prema riječima Jovićevića, SDP će postupiti onako kako je dosad činio i u problemima privatizacije i sličnim značajnim problemima uvijek, dodao je, nalazeći neko retoričko opravdanje da su oni do kraja u svemu ostali dosljedni.

"Da su oni zapravo uticali na takva rješenja, da su to njihovi stavovi, a zapravo se, kao što znamo, u mnogo čemu skoro uvijek svodilo na to što sam DPS hoće. Tako će biti i ovaj put, s tim što će, i to već vidim da čine, rukovodstvo SDP-a naći neko retoričko opravdanje", rekao je on.

Političko bockanje

Jovićević ne zna koliko će to opravdanje biti uvjerljivo, kao ni koliko su uopšte njihova opravdanja uvjerljiva.

"Ali će naći nekakvo opravdanje kojim će opet reći da su pobijedili njihovi principijelni, dosledni stavovi«, pojasnio je on. »U svakom slučaju, kako god bude, ne treba se bojati da će i zbog ovih i sličnih kompromisa, SDP napustiti vlast na republičkom nivou".

To, kako je dodao, "političko bockanje", SDP će ostvarivati na manje važnim nivoima.

"Na nivou opština ili negdje drugo, ali u samoj vlasti, onom što je najbitnije, što je esencija vlasti – na republičkom nivou, oni će ostati očigledno do kraja", zaključio je Jovićević.

Bonus video: