Raskoli u DUA, Hajdinagin reizbor skoro nemoguć

“Trpjeli smo dosta, iako je ogranak važio za najveći po broju glasova. Odluka je bila jednoglasna”, kazao je Đeka “Vijestima”
74 pregleda 0 komentar(a)
Zenka i Medojević, Foto: Arhiva Vijesti
Zenka i Medojević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.08.2011. 07:54h

Uoči reizbora aktuelnog predsjednika Ulcinja Gzima Hajdinage (DUA) na tu funkciju, koji je bio najavljen za 25. avgust, anamalski ogranak Demokratske unije Albanaca (DUA) objavio raskol u partiji i šefovima u pisanoj formi saopštio da ubuduće ne računaju na četiri odbornika u lokalnom parlamentu.

Šamar čelnicima DUA, koji su samo dan ranije Hajdinagu promovisali u starog-novog predsjednika Opštine stigao je od generalnog sekretara te partije i predsjednika ogranka Fatmira Đeke, koji trenutno pokriva funkciju direktora Komunalnog preduzeća. Dojučerašnji funkcioner DUA potvrdio je da ta partija više nema uporišta u anamalskom kraju (područje Vladimira i sela koja gravitiraju Vladimiru).

“Trpjeli smo dosta, iako je ogranak važio za najveći po broju glasova. Odluka je bila jednoglasna”, kazao je Đeka “Vijestima”.

On je rekao da su sjednici tog ogranka DUA, za koju je znao predsjednik partije Ferhat Dinoša, prisustvovala 22 člana.

Odlukom, u koju su “Vijesti” imali uvid, podvlači se da se iz Predsjedništva DUA moraju povući svi članovi ogranka. Dodaje se da se prekida djelovanje ogranka unutar DUA i da će ogranak formirati samostalni odbornički klub u lokalnom parlamentu od četiri odbornika.

Odlukom anamalskog ogranka, Hajdinagin izbor za predsjednika u novom mandatu sada već liči na nemoguću misiju.

Visoki funkcioner Force, albanske stranke koja u Ulcinju ima najviše odbornika (11), kazao je “Vijestima” da je sada izvjesna nova skupštinska većina.

U ulcinjskom parlamentu sa 33 odbornika, do sada je većinu imala koalicija DUA-PDP-DPS sa 17 mjesta, u kojoj DUA ima devet odbornika. Forca ima 11 odbornika, SDP i koalicija “Bolja Crna Gora” po dva, a Perspektiva jednog odbornika.

Odlukom anamalskog ogranka, Hajdinagin izbor za predsjednika u novom mandatu sada već liči na nemoguću misiju. Teško da će trenutno vladajuća koalicija u postojećoj konstelaciji snaga moći da iz opozicionih klupa izvuče četiri glasa neophodna za reizbor.

Nova skupštinska većina?

Čak i da SDP i Perspektiva glasaju Hajdinagu, prosrpska koalicija, a posebno Forca, aktuelnom predsjedniku odavno žele da vide leđa.

Realnija varijanta je stvaranje nove skupštinske većine u kojoj bi bili Forca, Đekino krilo DUA, Perspektiva i SDP ili prosrpske partije.

U tom slučaju nesumnjivo najbolje bi prošao Đeka, kao što je to bio slučaj sa Partijom demokratskog prosperiteta (PDP) prije nekoliko godina, kada je ta partija s tri odbornika napravila većini DUA i DPS-u i dobila sve što je htjela - mjesto šefa parlamenta i brojne direktorske i zamjeničke funkcije u javnim preduzećima.

“Nema skretanja sa novog kursa. Na putu smo da formiramo posebnu partiju”, kazao je Đeka.

U svakom slučaju DUA je u raskolu, Hajdinaga na ledu, vladajuća koalicija pod znakom pitanja, a opozicija u veselju ukoliko se nešto drastično ne promijeni. Postoji mogućnost da odbornici Đekinog ogranka kao nezavisni u parlamentu podrže Hajdinagu i produže život koaliciji, ali to bi vjerovatno bilo ravno političkom samoubistvu.

“Nema skretanja sa novog kursa. Na putu smo da formiramo posebnu partiju”, kazao je Đeka.

On je podsjetio da je anamalski ogranak odavno nezadovoljan statusom u partiji i odnosom stranačkih kolega iz ulcinjskog ogranka. “Mnogo puta smo u zadnjih nekoliko mjeseci apelovali na kompromis kod Dinoše, ali uzalud. Nijesmo htjeli da budemo žrtve profesionalnih i političkih ambicija u partiji”, kazao je Đeka u obrazloženju odluke.

On je istakao da niko nema pravo da privatizuje partiju: “Nijesmo pristajali na konstantne pokušaje marginalizacije mene lično i našeg ogranka. Pojedinci su omalovažavali našu ulogu, iako smo partiji donosili najviše glasova”.

To je klasična izdaja iz ličnih interesa

Potpredsjednik Demokratske unije Albanaca i poslanik u Skupštini Crne Gore Mehmet Zenka tvrdi da odluka anamalskog ogranka predstavlja klasičnu izdaju partije.

“To je klasična izdaja i to isključivo iz niskih ličnih interesa”, kazao je Zenka “Vijestima”.

Na pitanje da prokomentariše Đekinu tvrdnju da u Anamalitu DUA više nema uporište, Zenka je kazao da je DUA u tom kraju postojala i prije nego što je Đeka postao njen član.

“Postojali smo, postojimo i postojaćemo, ali sa novim ogrankom”, poručio je Zenka.

Na sjednici Glavnog odbora DUA, kako je Zenka rekao, biće zauzet zvaničan stav partije povodom odluke anamalskog ogranka.

Bonus video: