Gazui: Političari u Crnoj Gori za sada pokazuju odsustvo zrelosti

Gazui je rekla da je zahtjev opozicije da se srpski jezik izjednači sa crnogorskim, što je njen uslov za podršku izbornom zakonu, unutrašnja stvar Crne Gore
0 komentar(a)
Dominik Gazui, Foto: Luka Zeković
Dominik Gazui, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.08.2011. 08:30h

Sve partije, i one u vlasti i one u opoziciji, sada imaju jednu istorijsku ulogu i odgovornost, izjavila je ambasadorka Francuske u Crnoj Gori Dominik Gazui uoči posljednje runde pregovora vlasti i opozicije o usvajanju izbornog zakona, koji je prvi uslov EU za početak pregovora o članstvu sa Crnom Gorom.

U intervjuu za “Vijesti”, Gazui je rekla da je zahtjev opozicije da se srpski jezik izjednači sa crnogorskim, što je njen uslov za podršku izbornom zakonu, unutrašnja stvar Crne Gore, ali da treba prestati sa miješanjem različitih stvari.

• Skupština Crne Gore nije uspjela da usvoji izborni zakon, koji je prvi uslov EU za početak pregovora. Ko, po Vama, nosi odgovornost za to?

Želim da kažem da je Crna Gora više napredovala u odnosu na sve ostale zemlje Balkana. To je činjenica, to je jedina zemlja koja je dobila status kandidata za EU i sada treba sačuvati tu prednost. Crna Gora se danas nalazi u situaciji kada treba da donosi važne odluke.

Izborni zakon treba da obezbijedi zadovoljavajuće učešće manjina u parlamentu, što je moguće veće učešće građana u političkom životu i, naravno, sve ovo mora da bude u skladu sa Ustavom. Ja mislim da sve partije, i one na vlasti i one u opoziciji, sada imaju jednu istorijsku ulogu, imaju istorijsku odgovornost. Za sada možemo sa žaljenjem da konstatujemo odsustvo političke zrelosti. Sve partije su odgovorne, a kad govorim o nedostatku političke zrelosti tada mislim na parlamentarce, jer se situacija rješava u parlamentu.

Sada je polovina avgusta, Mišljenje Evropske komisije je planirano za 12.oktobar, vidimo neke najave da političke partije pokušavaju da se u drugoj polovini avgusta sastanu i nadamo se da će se ta situacija riješiti. Gotovo četiri godine se raspravlja o tome i treba zaista završiti sa tim.

• Da li postoji ikakva mogućnost da Crna Gora dobije datum pregovora bez izbornog zakona?

To mi se čini teškim, to je jedna nezamisliva situacija. To je jedan od prvih uslova koji treba poštovati. Naravno, ništa nije dramatično, može se desiti da se početak pregovora samo zbog toga odloži.

• Kako gledate na uslov opozicije da se srpski jezik izjednači sa crnogorskim u školama?

Ta problematika koju je inicirala glavna partija opozicije bez koje se ne može dobiti dvotrećinska većina u Skupštini zaista komplikuje situaciju. Nalazite se u jednoj bezizlaznoj situaciji, jer zahtjev nije u direktnoj vezi sa izbornim zakonom.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: