Raonić: Pregovori kod premijera da budu otvoreni za javnost

Raonić je kazao da mu je neshvatljiva platforma opozicije, čiji je uslov za izglasavanje izbornog zakona uvođenje srpskog jezika u školski sistem
0 komentar(a)
boris raonic, Foto: Arhiva "Vijesti"
boris raonic, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.08.2011. 12:19h

“Bilo bi dobro da pregovori kod premijera Lukšića budu otvoreni za javnost, jer u slučaju neuspjeha, veoma je bitno da javnost zna ko je kriv za njihov neuspjeh. Na taj način bi se izbjegla spinovanja i pogrešne interpretacije”, rekao je član Nacinalnog savjeta za evropske integracije Boris Raonić agenciji MINA.

On je ocijenio da se obije strane u aktuelnom procesu ponašaju isključivo i da bi stoga morali da pokažu viši stepen spremnosti da se obostrano uvaže pruženi argumenti.

“Najveća odgovornost i očekivanje da pokaže spremnost na kompromis očekuje se od vlasti”, rekao je Raonić.

Najveća odgovornost i očekivanje da pokaže spremnost na kompromis očekuje se od vlasti

On je kazao da mu je neshvatljiva platforma opozicije, čiji je uslov za izglasavanje izbornog zakona uvođenje srpskog jezika u školski sistem.

“Time preuzimaju rizik da budu isključivi krivci za nedobijanje datuma pregovora, ali i ulaze u bitku koju teško mogu dobiti, dok sebe betoniraju na trećinu biračkog tijela, sa koga je teško doći do većine za osvajanje vlasti”, ocijenio je on.

Kad se biju pogrešne bitke

Raonić smatra da bi u ovom trenutku bilo mudrije, kada je riječ o izmjeni Zakona o opštem obrazovanju, insistirati na promjeni načina izbora direktora škola.

“Za opoziciju bi bilo korisnije da insitira da direktore škole biraju nastavnička vijeća, savjeti roditelja i lokalna zejednica, umjesto Vlade kao do sada. Na taj način vlast bi izgubila na stotine partijskih vojnika, koji imaju ogromne mogućnosti da rade za interes partije”, smatra on.

U ovom trenutku bi bilo mudrije, kada je riječ o izmjeni Zakona o opštem obrazovanju, insistirati na promjeni načina izbora direktora škola

Raonić je rekao da bi, kada je riječ o popisu, mnogo korisnije bilo uložiti energiju da se podaci uporede sa biračkim spiskom i utvrdi čitav niz neregularnosti, nego što se bije bitka protiv evropskih institucija u liku Eurostata, kako bi se dobio procenat više ovih ili onih.

“Kada je riječ o teritorijalnom organizovanju, bilo bi korisnije opoziciji da, umjesto etničkih opština, traži da se, recimo, Žabljak, Šavnik i Plužine ujedine u jednu Opštinu”, rekao je Raonić.

Niz godina zamajavanja

On je ocijenio da dok god, kako je rekao, opozicija pravi prečeste korake nazad, vlast će moći da se baškari na toj poziciji sa kontrolisanim nivoom korupcije i tolerisanju brojnih zloupotreba svoijih funkcionera, bez potrebe da radi na demokratizaciji društva.

“Mora se razjasniti i jedna konfuzija koja vlada u javnosti: zahtjev Evropske komisije nije samo usvajanje zakona, već i njegovo usaglašavanje sa Ustavom, jer u Evropi nema mjesta za društva u kojima nema vladavine prava i u kojima postoje zakoni koji nijesu u skladu sa Ustavom”, naveo je on.

Raonić smatra da taj uslov vjerovatno ne bi postojao, da crnogorski političari dugi niz godina ne zamajavaju javnost i pokazuju nespremnost da riješe ovaj problem.

“Takođe, EK želi da nas na konkretnom primjeru nauči kako da donesemo odluku, jer ako se ne možemo dogovoriti kada imamo dva aktera, pitanje je kako ćemo se ponašati u procesu donošenja teških odluka sa tridesetak aktera”, rekao je Raonić.

Šta je jedna godina?

Prema njegovim riječima, iako je ogromna potreba za uključivanje šefa delegacije EK u ulozi medijatora, možda je i mudro da se Evropa drži po strani i pušta nas da kroz praksu naučimo da do teških rješenja dolazimo dijalogom i kompromisom, kako se to radi u Evropi.

Bilo bi korisnije opoziciji da, umjesto etničkih opština, traži da se Žabljak, Šavnik i Plužine ujedine u jednu Opštinu

“Pa čak ako je i cijena gubljenje liderske pozicije u integrativnim procesima, i gubljenje godine dana na evropskom putu”, kazao je on.

Raonić je kazao da je tajming jasan i da EK informacije skuplja do 31. avgusta, a samo izvanredno važni događaji koji se dese narednih nekoliko dana, mogu ući u mišljenje.

“Dakle, vremena je veoma malo, pa se nadam da će naši političari postići kompromis sljedeće nedjelje, idući do rješenja koje je u interesu svih nas”, zaključio je Raonić

Bonus video: