Plate se oprašta: Očekuje ispunjenje uslova za početak pregovora

Plate se saglasio da dobri politički odnosi treba da budu osnova ekonomskim, vjerujući da će se realne mogućnosti saradnje iskoristiti
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2011. 13:11h

Crna Gora je u protekle tri godine postigla značajan uspjeh na putu evropskih i evro-atlantskih integracija, rekao je odlazeći ambasador Njemačke Peter Plate, dodajući da očekuje da će država ispuniti uslove početka pregovora.

Platea je u oproštajnu posjetu primio crnogorski predsjednik Filip Vujanović, javlja MINA.

Kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, Plate se saglasio da dobri politički odnosi treba da budu osnova ekonomskim, vjerujući da će se realne mogućnosti saradnje iskoristiti.

Vujanović je, kako navode, konstatovao da su politički odnosi Crne Gore i Njemačke sadržajni i intenzivni.

"On je takođe ocijenio da je neophodno unaprijediti ekonomsku saradnju i afirmisati interes Crne Gore za investicije i ekonomska partnerstva", navodi se u saopštenju.

Od čega su spremni da odustanu

Predsjednik Instituta alternativa, Stevo muk, smatra da je to što nema ozbiljnih pregovora o izbornom zakonodavstvu mnogo važnije od toga što su crnogorski poslanici na odmoru.

On je agenciji MINA rekao da je veoma bitno da se ključne ličnosti parlamentarnih političkih partija što prije sastanu i izdejstvuju kompromisno rješenje o izbornom zakonu, za koje će glasati dvije trećine poslanika.

"Bez prethodnih pregovora i dogovora bilo bi kontraproduktivno zakazivati novu sjednicu parlamenta"

Muk smatra da bi bilo logično da su u proteklih 15 dana pokrenuto kreiranje novog pregovaračkog foruma.

On je kazao da bi novi proces pregovaranja morao da počne što prije, a inicijativu za novim okupljanjem političkih lidera treba da preuzme predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić.

"Bez prethodnih pregovora i dogovora bilo bi kontraproduktivno zakazivati novu sjednicu parlamenta, na kojoj bi se vidjelo već viđeno, odnosno koja bi bila repriza skupštinske rasprave sa kraja jula", podsjetio je on.

Prema riječima Muka, pitanje za obje strane više nije na čemu će insistirati ili od čega neće odustati, već od čega su spremni da odustanu.

Odgovor na to pitanje, kako je naveo, pokazaće i ozbiljnost političkih aktera i šanse za kompromisnim rješenjem.

"U tom kontekstu, kompromis se mora graditi na ravnoteži pristajanja i odustajanja svih političkih aktera", precizirao je Muk.

Galerija

Bonus video: