Komunisti: Njemačko groblje vrijeđa uspomenu na žrtve

Tragično je i posebno uvredljivo da se groblje za 2.000 njemačkih vojnika planira podići u kasarni koja nosi ima narodnog heroja Milovana Šaranovića, poručuju komunisti
0 komentar(a)
Dola Piva, Foto: Svetlana Mandić
Dola Piva, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 12.08.2011. 09:16h

Komunisti Crne Gore zakazali su sjednicu Predsjedništva Centralnog komiteta na kojoj će raspravljati o Sporazumu o grobovima stradalih njemačkih vojnika u ratovima koji su, prije dva dana, potpisali ministri inostranih poslova Njemačke i Crne Gore Gvido Vestervele i Milan Roćen.

“Članovi JKP CG oštro protestuju protiv potpisivanja Sporazuma o podizanju groblja njemačkim vojnicima koji su u Drugom svjetskom ratu po Crnoj Gori činili zlodjela uništavajući narod i našu imovinu. Dovoljno je pomenuti pokolj nejake djece, žena i staraca u Dolima u Pivi i u Frutku kod Danilovgrada“, kazao je predsjednik CK JKPCG Radisav Stanišić.

Ambasador Njemačke Peter Plate i ministar vanjskih poslova Milan Roćen naglasili su juče značaj potpisivanja Sporazuma o grobovima stradalih u ratovima, njegovu istorijsku i civilizacijsku dimenziju

“Tragično je i posebno uvredljivo da se groblje za 2.000 njemačkih vojnika planira podići u kasarni koja nosi ima narodnog heroja Milovana Šaranovića, koji je to odlikovanje dobio zbog svoje borbe protiv fašizma. U kasarni gdje je pala prva žrtva NATO bombardovanja 1999. godine“, kazao je Stanišić.

Stanišić je naglasio da podizanje groblja “vrijeđa sve rodoljube i antifašiste Crne Gore i šire pa se postavlja pitanje zbog čega je Crna Gora imala 18.537 žrtava u Drugom svjetskom ratu i zašto se vlast zalaže za antifašističku Crnu Goru“.

Ambasador Njemačke Peter Plate i ministar vanjskih poslova Milan Roćen naglasili su juče značaj potpisivanja Sporazuma o grobovima stradalih u ratovima, njegovu istorijsku i civilizacijsku dimenziju, kao i doprinos u jačanju prijateljskih veza između dvije zemlje. Roćen je Platea primio u oproštajnu posjetu.

Bonus video: