Krivokapić Vesterveleu: Izborni zakon je naš prioritet

»Naš prioritet ostaje čuvanje građanskog koncepta, viševjekovnog multietničkog sklada i jačanje institucija i cjelokupnog sistema na putu ka Evropskoj uniji«, poručio je Krivokapić
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2011. 12:41h

Njemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele rekao je predsjedniku Filipu Vujanoviću da je uvjeren da će Crna Gora nastaviti da bude dobar primjer regiona.

U razgovoru sa Vujanovićem, on je ponovio spremnost Njemačke za podršku evropskim i evro-atlanskim integracijama Crne Gore.

"On se saglasio da u oblasti ekonomije treba intenzivirati saradnju, slijedeći sadržajne državne odnose", saopšteno je iz Kabineta Vujanovića.

Usvajanja izbornog zakonodavstva je sada ključno i odlučujuće za dobijanje datuma pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom (EU), saopšteno je nakon razgovora predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića i ministra vanjskih poslova Njemačke, Gvida Vestervela.

Vestervele se sastao i sa predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem koji je ocijenio da Parlament predano radi na ispunjenju evropskih proporuka.

"Izborno zakonodavstvo je prioritet Skupštine Crne Gore", kazao je Krivokapić i najavio da će Kolegijum biti održan naredne sedmice.

Obostrano je konstatovano da je od ključnog značaja odgovoran pristup u realizaciji svih budućih faza na putu ka EU, saopšteno je iz Kabineta Krivokapića.

Roćen: Nikad nećemo biti zadovoljni

Crna Gora nikada neće biti zadovoljna onim što je postigla na polju borbe protiv orgaizovanog kriminala i korupcije, jer je to posao koji se nikada ne završava, poručio je šef crnogorske diplomatije Milan Roćen.

On je, nakon sastanka Vesterveleom, ocijenio da je Vlada Crna Gore zadovoljna onim što je učinila kada je riječ o obavezama preuzetim iz Akcionog plana, navodeći da se domaće zakonodavstvo mora uskladiti sa evropskim.

“Da bi nešto radili u toj oblasti, onda morate uskladiti zakonodavstvo sa evropskim standardima. Neko će reći da nije važno samo donositi zakone, već da je važna i njhova implementacija. I to je tačno apsolutno. Ali da bi nešto mogli da implementirate, onda morate imati prave zakone”, rekao je Roćen.

Navodeći da je zadovoljan dosadašnjom dinamikom poslova, Roćen je kazao i da posao borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije nije posao koji se završava 12. oktobra, kada će biti spreman izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore.

“To je posao koji čeka Crnu Goru na dugom evropskom putu. To nas čeka i sjutra kada budemo članica Evropske unije”, rekao je Roćen.

Sloboda medija = Zaštita novinara

Na pitanje “Vijesti” kako komentariše činjenicu da još uvijek nijesu otkriveni napadi na nezavisne medije, kao ni počinioci koji su u posljednjih mjesec dana zapalili tri službena vozila lista, Roćen je rekao da ima uvjeravanja da država čini sve na rasvjetljavanju tih slučajeva koji su, kako je istakao, “za svaku osudu”.

“Zdravorazumski gledano to je nešto što ne odgovara ni ovoj vlasti, ni proevropskim snagama u Crnoj Gori, a kada kažem proevropske snage, ne mislim samo na vlast, već na široki evropski front. Tu su i opozicija, i vlast i NVO i mediji. Siguran sam da ćemo sve učiniti ne samo da se otkriju i riješe ti slučajevi, već da stvorimo atmosferu da do tih situacija više nikada ne dođe”, poručio je Roćen.

Vestervele je, govoreći o napadima na nezavisne medije u Crnoj Gori, kazao da se sloboda medija ogleda u zaštiti novinara u svom radu, pozdravljajući "jasnu poruku kolege Roćena".

On je istovremeno ohrabrio predstavnike političkog života u Crnoj Gori da odlučno vode borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Galerija

Bonus video: