Vestervele: Sloboda medija je centralna stvar, ako želite u EU

Posjeta njemačkog ministra medijima pokazuje da Crna Gora ima ozbiljan problem sa medijskim slobodama, smatra Milka Tadić Mijović
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2011. 18:06h

Njemački šef diplomatije Gvido Vestervele podsjetio je Nezavisni dnevnik “Vijesti” i razgovarao sa predstavnicima "Vijesti", "Monitora" i "Dana".

On je rekao da sloboda medija nije samo interes novinara nego i građana.

(TV Vijesti, Aleksandra Mudreša)

"Svako ko želi da postane član EU mora da poštuje i obezbijedi tu slobodu izražavanja i slobodu medija. To je od centralnog značaja za Njemačku kao prijatelja evropske perspektive Crne Gore. Njemačka će stoga i dalje podržavati Crnu Goru u sprovođenju unutrašnjih reformi i u borbi protiv korupcije i ogranizovanog kriminala", rekao je Vestervele.

"Sloboda medija i sloboda izražavanja nije samo posao i interes novinara, nego svakog građanina Crne Gore, jer investicije zavise od toga da ovdje bude bezbjedno i da se poštuju evropske vrijednosti i mjerila, da postoji sigurni pravni okvir".

Recept za bolji život građana

Direktor "Vijesti" Željko Ivanović govorio je o slučajevima finansijskih pritisaka na medije, fizičkih napada na novinare.

"Drago nam je bilo što smo vidjeli da je on vrlo dobro informisan o situaciji u Crnoj Gori, ne samo kada su u pitanju mediji, nego uopšte stanje u društvu.

Ivanović je nakon sastanka rekao da su se predstavnici medija saglasili sa Vesterveleom da je potrebna odlučna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije u Crnoj Gori, i to ne samo zb ogt članstva u EU već zbog boljeg života građana.

Mi smo istakli a on je je podržao... da je to problem koji ugrožava i medije i političke ekonomoske procese, kao i život običnih građana", rekao je Ivanović

Posjeta Vestervelea je poruka nezavisnim medijima da nastave sa razotrkivanjem ključnih problema u crnogorskom društvu, ocjenila je izvršna direktoraka nezavisnog nedjeljnika “Monitor” Milka Tadić Mijović.

Ona je, nakon razgovora kazala da njegova posjeta pokazuje da Crna Gora ima ozbiljan problem sa medijskim slobodama

Udari na medije

“Poruka je da su nezavisni mediji izuzetno značajni za Crnu Goru. Mislim da je još jedan razlog za sastanak, jer su ova tri medija već dugo pod konstantnim udarima crnogorskog pravosuđa, najuticajnijih ljudi u Crnoj Gori, koji finansijskim pritiscima pokušavaju da nas oslabe”, kazala je Tadić Mijović.

Urednica unutrašnje politike u "Danu" Rajka Raičević kazala je da je Vestreveleu prenijela da je je ugrožena sloboda medija u Crnoj Gori. Ona je kazala da se o slobodi medija ne može govoriti dok se ne rasvjetli ubistvo bivšeg urednika “Dana” Duška Jovanovića.

“Sedam godina je nerasvijetljeno, ne znamo ko je nalogodavac, ko je izvršilac ubistva, te prema tome to je uslov svih uslova i ne bi smo trebalo razgovarati o nekim drugim stvarima vezano za medijske slobode u Crnoj Gori ako imamo činjenicu da je to ubistvo nerasvijetljeno”, rekla je ona nakon sastanka.

Galerija

Bonus video: