Mugoša prekršio zakon, a Agencija ćuti

Inače, vijeće Višeg suda potvrdilo je početkom prošlog mjeseca optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva kojom je bivšem gradonačelniku Podgorice, Miomiru Mugoši, stavljeno na teret krivično djelo zloupotrebe službenog položaja u slučaju Carine. Mugoša se u tom predmetu sumnjiči da je oštetio budžet za 6,7 miliona eura
257 pregleda 2 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Boris Pejović
Miomir Mugoša, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.04.2018. 06:33h

Iz Agencije za sprečavanje korupcije više od mjesec ne saopštavaju da li su pokrenuli postupak protiv bivšeg ambasadora Crne Gore u Sloveniji Miomira Mugoše zbog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije.

Mugošu je na mjestu ambasadora u Sloveniji zvanično naslijedio Vujica Lazović 30. avgusta prošle godine.

Zbog toga je imao zakonsku obavezu da 30 dana po odlasku sa mjesta ambasadora dostavi imovinski karton, što on nije uradio.

Njegov imovinski karton dostavljen je 9. marta 2018, čime je za više od pet mjeseci probio zakonski rok.

Karton je, inače, dostavljen i postavljen u registar Agencije nekoliko dana nakon što su “Vijesti” pitale instituciju na čijem je čelu Sreten Radonjić zašto ga nema u registru i da li je tim povodom pokrenut postupak.

Iz Agencije ni poslije više od mjesec nisu odgovorile na ova pitanja.

Zbog kršenja Zakona zaprijećena je novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

U imovinskom kartonu jasno stoji da je posljednju ambasadorsku platu primio u avgustu i ona je iznosila, kao i prethodne, 3.900 eura.

Što se tiče nekretnina, u kartonu piše da je Mugoša vlasnik stana od 137 metara kvadratnih koji je kupljen od prodaje prethodnog stana, kuće od 101 i garaže od 35 metara kvadratnih koje je naslijedio, pomoćnog objekta od 30 metara kvadratnih koji je stekao od zakupa nekretnina i više od 15.300 metara kvadratnih naslijeđenog zemljišta.

On je godinu ranije poklonio sinu Miljanu Mugoši kuću od 260 metara kvadratnih.

U kartonu se navodi da je bivši ambasador vlasnik BMW-a iz 2015, koji je kupio uz pomoć kredita.

On Agenciji nije dao saglasnost za pristup bankarskim računima.

Inače, vijeće Višeg suda potvrdilo je početkom prošlog mjeseca optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva kojom je bivšem gradonačelniku Podgorice, Miomiru Mugoši, stavljeno na teret krivično djelo zloupotrebe službenog položaja u slučaju Carine.

Mugoša se u tom predmetu sumnjiči da je oštetio budžet za 6,7 miliona eura.

I Lazović se ogriješio o Zakon, u banci oročeno skoro 100.000 eura

Zakon o sprječavanju korupcije prekšrio je i sadašnji ambassador u Sloveniji Vujica Lazović.

Lazović je imao obavezu da u 30 dana po stupanju na mjestu ambasadora dostavi Agenciji imovinki karton, ali njega nema u registru ni poslije sedam mjeseci.

Iz Agencije, takođe, nisu odgovorili da li je i protiv njega pokrenut postupak uprkos tome što su pitanja poslata prije više od mjesec dana.

Prema posljednjem imovinkom kartonu, redovnom godišnjem za 2016. godinu, Lazović i njegova supruga su u banci imali oročeno nepunih 100.000 eura.

Ambasador je imao 78.500, a njegova supruga Vesna Lazović 20.000 eura.

U tom kartonu stoji da je Lazović radila u Nacionalnoj turističkoj organizaciji za nepunih 700 eura mjesečno.

On je vlasnik stana od 40 i garaže od 12 metara kvadratnih, a supruga stana od 121 metar kvadratni. Oni su sve nekretnine stekli kupovinom. Lazović je takođe naslijedio i više od 100.000 metara kvadratnih zemljišta.

Ni Lazović nije dao Agenciji pristup bankovnim računima.

Bonus video: