Đuranović ponovo gradonačelnik Danilovgrada

Za Đuranovića glasalo je 18 od 31-og odbornika, 13 odbornika opozicije bilo je protiv, a jedan uzdržan
263 pregleda 0 komentar(a)
Branisla Đuranović, Foto: Arhiva Vijesti
Branisla Đuranović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.08.2011. 19:37h

Dosadašnji predsjednik Opštine Danilovgrad Branislav-Brano Đuranović (DPS) obavljaće tu funkciju u još jednom mandatu, odlučeno je glasovima DPS-a i SDP-a na sjednici Skupštine opštine.

Za Đuranovića glasalo je 18 od 31-og odbornika, 13 odbornika opozicije bilo je protiv, a jedan uzdržan.

Đuranovićevom reizboru prethodile su pohvale zbog uspješnog dosadašnjeg rukovođenja od strane odbornika DPS-a i jednog broja opozicionih odbornika, ali i oštre kritike. Od odbornika DPS-a moglo se čuti i da su zbog rezultata koje je Đuranović postigao u svom petogodišnjem mandatu dva kandidata DPS-a Zorica–Beba Kovačević i Miodrag Đurović dali punu podršku Đuranoviću i odbili kandidaturu.

Dosadašnji rad Đuranovića najoštrije su osudili odbornici PZP-a Čedomir Đurović i Drago Šćepanović.

“Da li je moguće da Brano ponovo bude predsjednik”, pitao je Đurović, dok je Šćepanović je iznio kritike na račun nepotpune rekonstrukcije Starog puta i njegovog neprekategorisanja u regionalni put, neuplaćivanja poreza i doprinosa zaposlenima u lokalnoj samoupravi, lošim prijekcijama budžeta u Višegodišnjem investicionm planu. On je Đuranoviću zamjerio i zbog nevraćanja vodoizvorišta “Mareza” pod upravu Danilovgrada, te zbog netransparentnog rada lokalne samouprave.

Bez protivkandidata

Iako su razgovarali o tome, opozicija na čelu sa SNP-om nije predložila protivkandidata Đuranoviću zbog “glasačke mašinerije DPS-a i SDP-a”, tako da njihov kandidat ne bi imao ravnopravne uslove.

“Očekujem da ćete, iako vas je na bazi interesnog kriterijuma izabrala koalicija DPS-SDP, biti predsjednik svih građana i da ćete na bazi potpuno drugačijih kriterijuma zapošljavati ljude, uvažavati drugačija mišljenja i na bazi dogovora donositi odluke koji su od interesa za sve”, kazala je Jelena Radenović (SNP).

U Novoj srpskoj demokratiji realno su, kazao je Velimir Đoković, sagledali »obje strane medalje« i iznjeli i pozitivne i negativne kritike. Sanacija starog puta, redovna isplata stipendija, forsiranje dobrih preduslova za početak biznisa Đoković je okarakterisao pozitivno, a kao razloge zbog kojih nisu dali podršku za Đuranovićev novi mandat naveli i to što se on nije u svim situacijama ponio kao predsjednik svih građana.

Đuranović je najavio da će sa svojim timom dati maksimum kako bi se otklonile posledica ekonomske krize.: “Naredni period je još veći izazov na putu evropskih i evroatlanskih integracija Crne Gore i Danilovgrada, sigurni smo da ćemo na tom putu imati podršku građana, države Crne Gore i međunarodnih institucija što je dodatni razlog za sigurnost u budućem periodu”.

Najavio je da će nastaviti sa podsticanjem domaćih i stranih investitora da ulažu u Danilovgrad, unaprjeđivanje biznis ambijenta, infrastrukturnih projekata, razvoj turizma, podizanje nivoa socijalne sigurnosti građana, unaprjeđivanje ekološkog razvoja, kulture...

Nekadašnji odbornik DSS-a Zoran Pavićević, koji je sredinom juna podnio ostavku na članstvo u toj partiji, odlučio je da dalji angažman nastavi kao nezavisni odbornik, a sa klubom Nove srpske demokratije formirao je “Klub odbornika Nove srpske demokratije i nezavisni odbornik”.

SDP vjeruje u Vujičića

Kao i Đuranovića, SDP je najavila da će podržati kandidaturu Mijodraga Vujačića (DPS) za predsjednika Šavnika, kazao je „Vijestima“ Milorad Guto Jovanović (SDP). Odbornik SDP, koji čini prevagu u lokalnom parlamentu, podržaće Vujačića na sjednici krajem mjeseca.

Vujačić nasleđuje Velimira Perišića, koji ide u penziju. Vujačić se vraća se na mjesto prvog čovjeka Šavnika nakon 10 godina, kada je završio drugi mandat. „Zbog predloženog programa, u koji smo imali uvid, stručnih sposobnosti i moralnih vrijednosti, podržaćemo Vujačića.

Uvjereni smo da će dalji razvoj poljoprivrede i turizma zaustaviti odliv stanovništva iz Šavnika, za šta se borio i odlazeći predsjednik Perišić, sa kojim smo imali dobru saradnju i kome želimo sve najbolje u mirovini“, kazao je Jovanović.

Bonus video: