Jovan Kojičić imenovan za savjetnika premijera Lukšića

Forum Progres: Vlada je, kroz predviđeno učešće u Savjetu NVO koje se bore protiv diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije, prepoznala posljedice isključenosti LGBT osoba
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2011. 14:48h

Profesor Fakulteta za državne i evropske studije u Podgorici dr. Jovan Kojičić biće imenovan za savjetnika za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije u kabinetu premijera Igora Lukšića, saznaje agencija MINA u Vladi.

U Vladi smatraju da će formiranjem Savjeta za borbu protiv diskriminacije i imenovanjem Kojičiča na adekvatan način, sa posebnom pažnjom i na najvišem njivou razmatrati pitanja od značaja sa osjetljive grupe ljudi.

Korak naprijed u borbi protiv diskriminacije i društvene isključenosti

LGBT Forum Progres pozdravio je osnivanje Savjeta Vlade Crne Gore za borbu protiv diskriminacije, ocjenjujući da je izvršna vlast konačno prepoznala širinu i posledice diskriminacije LGBT osoba.

„Vlada je, kroz predviđeno učešće u Savjetu nevladinih organizacija (NVO) koje se bore protiv diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije, konačno prepoznala širinu i posljedice diskriminacije i isključenosti LGBT osoba“, smatraju u Progresu.

Ne želimo da doprinosimo bilo kakvom širenju animoziteta prema LGBT populaciji kroz afirmisanje rješenja koja zapostavljaju ili su na štetu drugih grupa, poručuju iz Foruma Progres

LGBT Forum Progres pozdravio je danas osnivanje Savjeta Vlade Crne Gore za borbu protiv diskriminacije, ocjenjujući da je izvršna vlast konačno prepoznala širinu i posljedice diskriminacije LGBT osoba.

„Vlada je, kroz predviđeno učešće u Savjetu nevladinih organizacija (NVO) koje se bore protiv diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije, konačno prepoznala širinu i posljedice diskriminacije i isključenosti LGBT osoba“, smatraju u Progresu.

Prema njihovim riječima, eventualno učešće pripadnika te NVO u radu Savjeta ne može biti "izvan pravila i uslova".

„Posebno ne na štetu drugih marginalizovanih grupa, koje su brojnije i značajno vidljivije nego što je to danas LGBT populacija“, kaže se u saopštenju dostavljenom agenciji MINA.

Iz Foruma Progres su dodali da podržavaju NVO koje zastupaju osobe sa invaliditetom i pozvali Vladu da uvaži njihov zahtjev da odustane od gašenja Savjeta za brigu o osobama sa invaliditetom.

U suprotnom, kako se navodi, trebalo bi povećati broj predstavnika iz organizacija osoba sa invaliditetom u nedavno osnovanom Savjetu za borbu protiv diskriminacije.

Iz Foruma Progres su dodali da podržavaju NVO koje zastupaju osobe sa invaliditetom i pozvali Vladu da odustane od gašenja Savjeta za brigu o osobama sa invaliditetom

„Jedna jedina vidljiva LGBT grupa, i iz koje dolazi jedan jedini vidljivi LGBT aktivista, ne zaslužuje posebno kategorisanje u vladinom Savjetu“, smatraju u NVO Forum Progres.

Oni smatraju da se mržnja, nasilje i diskriminacija nad LGBT populacijom može prema Savjetu procesuirati i preko svih ostalih kategorija NVO definisanih odlukom Vlade.

„Ne želimo da doprinosimo bilo kakvom širenju animoziteta prema LGBT populaciji i LGBT osobama kroz afirmisanje onih rješenja koja zapostavljaju ili su na štetu drugih grupa“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: