Kaluđerović: Vuković se naknadno priklonio stavu Vlade i izvrće činjenice

“Veoma je nekorektno sadržinu rada Radne grupe predstavljati drugačijom nego što je u suštini bila"
0 komentar(a)
Miodgrag Vuković i Velizar KAluđerović, Foto: Arhiva Vijesti
Miodgrag Vuković i Velizar KAluđerović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.08.2011. 07:42h

Rješenju prema kojem bi poslanici bila članovi Sudskog i Tužilačkog savjeta nije se protivio niko u Radnoj grupi za pripremu amandmana na Vladin prijedlog promjene Ustava, kazao je poslanik SNP-a Velizar Kaluđerović.

Komentarišući tvrdnje Miodraga Vukovića (DPS) da je bio protiv ulaska poslanika u savjete, Kaluđerović je rekao da po tom pitanu u radnoj grupi nije bilo neslaganja.

Kaluđerović, koji je sa Vukovićem bio član radne grupe, optužio je kolegu iz DPS-a da izvrće činjenice.

“Veoma je nekorektno sadržinu rada Radne grupe predstavljati drugačijom nego što je u suštini bila. Ostaje mi da izrazim čuđenje što je Vuković odlučio da naknadno priklonjanje stavu Vlade pokušava da prikrije krivom slikom o načinu rada našeg radnog tijela”, rekao je Kaluđerović “Vijestima”.

Vuković je ranije kazao da je u Radnoj grupi zastupao stav da poslanicima nije mjesto u savjetima, ističući da ponuđeni amandmani nijesu zvaničan stav Radne grupe. On se naknadno saglasio sa tvrdnjama ministara pravde Duška Markovića da ponuđenim amandmanima poslanici negativno utiču na napore Vlade za depolitizacijom pravosuđa.

Prema amandmanima skupštinske radne grupe, sudije i tužioci ne bi bili većina u Sudskom i Tužilačkom savjetu, koji su zaduženi da biraju sudije i tužioce. Takođe, u Sudskom savjetu bi sjedjela dvojica poslanika, što je potpuno suprotno predlozima Vlade, koja smatra da sudije i tužioci treba da imaju većinu i da političari ne treba da učestvuju u izboru sudija.

Kaluđerović je podsjetio da se u amandmanima 8 i 11, koji govore o sastavu Sudskog i Tužilačkog savjeta, kao alternativa ne nudi mogućnost da poslanici ne budu članovi savjeta. To je, smatra on, najbolja potvda da u Radnoj grupi nije bilo neslaganja.

“Nijedan član radne grupe na to rješenje nije imao primjedbi jer da ih je bilo imali smo izdvojeno mišljenje predložimo kao amandman. S obzirom na to da su se sa ponuđenim rješenjima svi članovi saglasili nije bilo potrebe za bilo kakvom alternativom”, kazao je Kaluđerović.

On je upozorio Vukovića da zaboravlja šta je dogovarano na Radnoj grupi: “Ne smeta mi što je Miodrag Vuković za samo pet dana promjenio stav, jer promjena stava pred argumentacijom je i potrebna i poželjna. Očekujem da to uradi i u nekim drugim političkim pitanjima i temama”.

Bonus video: