U DPS-u i SNP-u različito tumače Vujanovićevu izjavu o srpskom jeziku

Damjanović: Vujanovićeva izjava je ohrabrujuća; Simović: Ne treba vezati donošenje izbornog zakona sa drugim zahtjevima
0 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.08.2011. 10:43h

U SNP-u i DPS-u različito vide jučerašnju izjavu predsjednika Filipa Vujanovića, da se u okviru opozicionog zahtjeva za izjednačavanje srpskog i crnogorskog jezika u školama, mora tražiti i kompromis o izbornom zakonu.

Šef poslanickog kluba SNP-a Aleksandar Damjanović, iako je naziva ohrabrujućom, Vujanovićevu izjavu za sada ne doživljava kao promjenu stava te partije.

“Tu izjavu zaista tumačim kao izjavu predsjednika države, odnosno predsjednika svih građana, i ako je u tom smjeru data to je ohrabrujuće”, kaže Damjanović za Radio Vijesti.

“Da li je to izjava i potpredsjednika DPS-a i kakav je stav partije, ipak, treba malo sačekati.

U svakom slučaju, stav SNP-a se zna – da se sva sporna pitanja, koja su 31. jula bila na tapetu u Skupštini Crne Gore moraju rješavati”, ponavlja funkcioner SNP-a.

Vujanović je u Plužinama rekao da treba poštovati realnost da u Crnoj Gori značajan dio stanovništva govori srpskim jezikom, te da se u okviru tog stava opozicije mora tražiti kompromis

Milutin Simović, šef poslaničkog kluba DPS-a, kaže da je izjava crnogorskog predsjednika u skladu sa stavom te partije u pregovorima o izbornom zakonu.

“Mislim da nema nikakvih razlika između Vujanovićevog i stava DPS-a. Ne da mislim, nego sam siguran.

Ne treba vezati donošenje izbornog zakona sa drugim zahtjevima koji se čuju od svih prosrpskih partija, jer to ne doživljavamo kao spremnost na dogovor, odnosno kompromis.

Ponoviću naš otvoren poziv svima koji su zainteresovani da nastavimo taj razgovor, koliko je sjutra”, kazao je Simović za radio Vijesti.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je juče u Plužinama da je zabrinut zbog neusvajanja izbornog zakona.

Vujanović je, komentarišući uslovljavanje dijela opozicije za donošenje izbornog zakona, izjednačavanjem srpskog i crnogorskog jezika u školama, rekao da treba poštovati realnost da u Crnoj Gori značajan dio stanovništva govori srpskim jezikom, te da se u okviru tog stava opozicije mora tražiti kompromis.

Bonus video: