Milačić: Usvajanje izbornog zakona u septembru je posljednje šansa za pregovore

Milačić je odgovornost za to što izborni zakon do sada nije usvojen adresirala na parlament
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2011. 11:45h

Državna sekretarka za evropske integracije, Slavica Milačić kaže za Radio Vijesti da je posljednja šansa Crne Gore da otvori pristupne pregovore sa Evropskom unijom, usvajanje izbornog zakona u septembru.

“Zaista mislim da će se nastaviti sa konsultacijama i tokom avgusta, kako bi se, očekujem i nadam se, tokom septembra obezbijedila dovoljna podrška i izborni zakon usvojio u parlamentu, što bi bio osnovni uslov da Evropska komisija, u godišnjem izvještaju o napretku Crne Gore, konstatuje da je ispunjen i ovaj prioritet broj jedan. Pravilo i praksa u radu EK jeste da se registruju samo one obaveze koje su ispunjene do 1. septembra. U slučaju zakonodavstva to znači kad je zakon usvojen u parlamentu. Ali, kad se radi o važnom pitanju, a sigurno izbori i izborni sistem jeste centralno pitanje – ukoliko se usvoji u septembru, to bi bilo registrovano i napravio bi se neki izuzetak i omogućilo da se i po ovom pitanju konstatuje da je Crna Gora ispunila definisani kriterijum”.

Milačić je odgovornost za to što izborni zakon do sada nije usvojen adresirala na parlament.

„Ovdje vlada nije odgovorna. Ovdje je naravno to par ekselans obaveza parlamenta. Suština konsenzusa je da svak aktivno i konstruktivno teži zajedničkom pristupu i kompromisu, a da se pri tome ne naruši demokratski standard i praksa.To testira i političku zrelost i odgovornost“, zaključila je Milačić.

Bonus video: