Džefri Najs po mimici ocijenio da Pejović ne govori istinu

Džefri Najs kaže da film pokazuje kako čovjek odgovoran za deportacije postaje heroj u postkonfliktnom drustvu i dobija raznorazne nagrade
135 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2011. 11:16h

Bivši haški tužilac Džefri Najs, koji će na ovim prostorima ostati zapamćen po tome što je vodio proces protiv Slobodana Miloševića, kazao je u ekskluzivnom intervjuu za Dnevni avaz da bi film "Heroj našeg doba", autora Šekija Radončića, trebalo da postane dio dokaznog materijala za slučaj deportacije, prenosi Radio Antena M.

Najs je kazao kako Slobodana Pejovića ne amnestira činjenica da je izvršavao naređenja i da sudski postupak treba da utvrdi odgovornost i nalogodavaca i izvršilaca zločina.

" Od prvog momenta kada se Pejović pojavio u filmu, po njegovoj mimici se vidi da ne govori istinu" rekao je Najs.

"Veoma mi se svidio film. On se bavi značajnom temom u postkonfliktnom društvu, i pokazuje kako je tesko doci do istine. Isto tako pokazuje i tu neizbježnost da postkonfliktna društva trebaju absorbirati činjenicu da ce samo jedaom simboličnom i selektivnom broju počinioca moći suditi za zločine dok će mnogi drugi koji su odgovorni za zločine nastaviti slobodno živjeti.

" Od prvog momenta kada se Pejović pojavio u filmu, po njegovoj mimici se vidi da ne govori istinu"

Ovaj film ide i korak dalje pokazujući ne samo da jedan čovjek odgovoran za deportacije postaje heroj u postkonfliktnom drustvu i dobija raznorazne nagrade jer se uspješno nametnuo kao heroj, nego otvara i jedno vrlo interesantno pitanje, a to je pitanje katarze. Film pokušava da odgonetne proces priznanja odgovornosti počinioca.

Glavni heroj ovog filma s jedne strane priznaje da su se zločini desili, ali svoju ulogu u svemu tome je izmjenio tako da je sve predstavio u sasvim suprotnom svjetlu. Od prvog momenta kada se Pejović pojavio u filmu, po njegovoj mimici se vidi da ne govori istinu

Njegova uloga je podijelila crnogorsko društvo na one koji mu vjeruju i na oni koji mu ne vjeruju

Vrlo je interesantno vidjeti kako i bez obzira na dokaze u filmu da on manipulira istinom jedan dio ljudi mu nastavlja vjerovati. Njegova uloga je podijelila crnogorsko društvo na one koji mu vjeruju i na oni koji mu ne vjeruju. Mislim da sama ta činjencia vrlo dobro oslikava stvarnost i složenost postkonfliktnih društava.»

Slobodan Pejović

Na pitanje da li, kao stručnjak, u filmu uočava krivičnu odgovornost glavnog lika, crnogorskog policajca Slobodana Pejovića, jer ga svjedoci označavaju kao osobu koja je učestvovala u deportaciji, a ne kao njihovog spasioca kako se u javnosti predstavljao i da li je moguće pokrenuti postupak protiv njega, Najs je rekao da treba utvrditi udio odgovornosti Pejovića.

To što je on imao pretpostavljene, unutar policijske hijerarhije, odnosno što je izvršavao tuđa naređenja, njega ne amnestira od odgovornosti

"Jako je teško da se sudi tako nešto na bazi filma, ali logično bi bilo da se svi dokazi, zajedno s filmom, službeno predaju crnogorskim organima koji su za to zaduženi. Jer s obzira na njegovu sluzbenu funkciju unutar crnogorskog MUP-a važno je da se objasni komandna odgovornost između njega i njegovih prepostavljenih, i onda odrediti njegov udio u toj odgovornosti, kao i udio njegovih pretpostavljenih.

To što je on imao pretpostavljene, unutar policijske hijerarhije, odnosno što je izvršavao tuđa naređenja, njega ne amnestira od odgovornosti. Svako mora snositi svoj dio odgovornosti.

Pejovic je sam u nekoliko navrata spominjao političku odgovornost za naređenje da se iz Crne Gore deportiraju Bosnjaci i vrlo je bila indikativna reakcije Momira Bulatovica, Predsjednika republike u tom razdoblju koji kaze da tu ne postoji individualna krivicna odgovornost nego su tu radi o grešci države".

Galerija

Bonus video: