Usvojen zakon: Poslanici više neće biti direktori i gradonačelnici

Poslanici će do 1. novembra morati da izađu iz upravnih odbora javnih preduzeća
0 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Miomir Mugoša, Foto: Arhiva Vijesti
Aleksandar Bogdanović, Miomir Mugoša, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.07.2011. 11:10h

Skupština Crne Gore usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o konfliktu interesa. Protiv su bili poslanici Pokreta za promjene i Nove srpske demokratije.

Prema ovom Zakonu, gradonačelnici i direktori javnih preduzeća i uprava ubuduće neće moći istovremeno da budu i poslanici u crnogorskom parlamentu.

Poslanici će do 1. novembra morati da izađu iz upravnih odbora javnih preduzeća, a direktori i gradonačelnici koji su u Parlamentu do 1. marta naredne godine ostaće bez poslaničke funkcije.

U Skupštini trenutno sjede trojica gradonačelnika - Miomir Mugoša i Aleksandar Bogdanović iz DPS-a kao i Veselin Bakić iz SNP-a, kao i 11 poslanika vladajuće koalicije koji su istovremeno direktori uprava, javnih preduzeća ili institucija.

Opozicioni poslanici Goran Danilović (Nova), Koča Pavlović (PzP) i Vaselj Siništaj (Perspektiva) predložili su 28 amandmana na Zakon

U slučaju da zbog izmjena zakona napuste parlament, DPS ne bi mogao da popuni poslanička mjesta jer im je na izbornoj listi ostalo još samo pet slobodnih kandidata.

Osim predsjednika, Skupština će ubuduće birati i članove Komisije za sprječavanje konflikta interesa. Kandidati će biti prijavljivani na javnom konkursu.

Opozicioni poslanici Goran Danilović (Nova), Koča Pavlović (PzP) i Vaselj Siništaj (Perspektiva) predložili su 28 amandmana na Zakon. Njima su tražili da se uključe norme kojima se sva imovina i prihodi koje funkcioneri ne prijave ili čije porijeklo ne mogu da objasne smatra nezakonito stečenom.

Predlagali su, između ostalog, i da se pooštri prekršajna politika jer ona, kako su ranije objasnili, šalje jasnu poruku da se kršenje Zakona isplati.

Odbor nije prihvatio amandmane

U toku rasprave na plenumu, Danilović je podsjetio da im Odbor za politički sistem nije prihvatio ni jedan amandman i dodao da oni odustaju od 27, a ostaju samo pri jednom amandmanu. Tražio je od vladajuće većine da podrži predloženi način izbora članova Komisije.

Skupština je usvojila i Predlog zakona o zaštitniku ljudskih prava i sloboda

Amandmanom je bilo predviđeno da članove Komisije bira Skupština, na predlog nadležnog odbora, na period od pet godina i bez mogućnosti reizbora. Predložili su da se zakonom definiše da predsjednik i članovi Komisije ne mogu biti osobe koje su u periodu od najmanje pet godina prije toga bile partijski angažovane.

Opozicionari su smatrali da po dva člana Komisije treba da predlažu Sudski savjet i NVO koje se bave ljudskim pravima i vladavinom prava, a po jednog Advokatska komora, Crnogorska akademija nauka i umjetnosti i Pravni fakultet.

Skupština je usvojila i Predlog zakona o zaštitniku ljudskih prava i sloboda.

Bonus video: