Za finansiranje političkih stranaka 0,4 odsto budžeta

“DPS se dominantno finansira iz niza tajnih privatnih fondova, zbog čega ovo smanjenje predstavlja socijalnu demagogiju”, kazao je Nebojša Medojević (PzP)
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2011. 11:20h

Za finansiranje političkih stranaka iz državnog budžeta izdvajaće se 0,4 odsto, za 0,1 manje nego do sada, saopšteno je iz Ministarstva finansija tokom skupštinske rasprave o tom zakonskom aktu.

Predlogom zakona je predviđeno da Državnoj izbornoj komisiji (DIK) bude povjerena kontrola finansiranja političkih partija.

“Nakon usvajanja Predloga zakona o finansiranju političkih partija, izradiće se Predlog zakona o DIK, tako da ćemo do kraja godine imati zaokružen sistem”, kazao je ministar finansija Milorad Katnić.

On je istakao da je Predlog zakona o finansiranju političkih partija u skladu sa preporukama GREKO.

Katnić je naveo da su Predlogom zakona precizno regulisana pravila za obezbjeđivanje finansijskih sredstava za redovan rad i izbornu kampanju političkih partija.

“Njegovo donošenje će omogućiti transparentnost finansiranja i bolju kontrolu prihoda, rashoda i imovine političkih partija”, kazao je on.

Predlog zakona ne propisuje ograničenje visine članarine u političkoj partiji. Predviđeno je da Zakon o finansiranju političkih partija stupi na snagu 1. januara 2012. godine.

Medojević: Privatni izvori su ključna stvar

Poslanik Pokreta za promjene Nebojša Medojević smatra da se smanjenjem izdvajanja iz državnog budžeta za političke partije ne ostvaruju značajnije uštede.

“DPS se dominantno ne finansira iz državnog budžeta, već iz niza tajnih privatnih fondova, zbog čega ovo smanjenje izdvajanja predstavlja socijalnu demagogiju”, kazao je on.

Medojević je rekao da Predlogom zakona nije do kraja riješeno centralno pitanje, a to su privatne donacije političkim partijama.

“Zna se da mnogi tajkuni daju novac DPS-u, ne zato što vole tu stranku, već na taj način kupuju sigurnost”, naveo je on.

Galerija

Bonus video: