MANS upozorava da je vlast ponovo konflikt interesa uredila po svojoj mjeri

Maraš: Vlada je izbjegla da definiše ko raspisuje konkurs, te po kojim kriterijumima se članovi komisije biraju
0 komentar(a)
Vuk Maraš, Foto: Boris Pejović
Vuk Maraš, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.07.2011. 18:43h

I pored brojnih pritisaka domaće i međunarodne javnosti da se oblast konflikta interesa uredi po evropskim standardima, vladajuće partije su izbjegle da u Zakon o sukobu interesa unesu ključne stvari.

Kako je objasnio Vuk Maraš iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Vlada nije objavila rat nezakonitom bogaćenju funkcionera. Ignorisala je sugestije Evropske komije (EK), ali i ove NVO i opozicionih poslanika.

“Odbijanje Vlade da u Zakon uključi norme kojima se sva imovina i prihodi koje funkcioneri ne prijave ili čije porijeklo ne mogu da objasne smatra nezakonito stečenom, ostavlja propis potpuno nemoćnim da se izbori sa problemom nezakonitog bogaćenja funkcionera”, istakao je Maraš.

Konstatujući da Vlada nije pokazala političku volju da uredi oblast sukoba interesa, Maraš tvrdi da ublažavanje postojeće, ionako neefikasne, prekršajne politike šalje jasnu poruku izvršne vlasti da se kršenje Zakona isplati.

"Ako jedan javni funkcioner, suprotno zakonu, ostvari prihod u nekoj tenderskoj komisiji koji iznosi na desetine hiljada eura, a takvih primjera je u prošlosti bilo na desetine, a zato dobije kaznu od maksimalnih 1,500 eura, jasno je da kršenje Zakona i te kako isplativo”, istakao je Maraš.

On priznaje da je Vlada, nakon pritisaka EK, smogla snage da u Zakon ugradi normu po kojoj se članovi Komisije za sprečavanje sukoba interesa biraju putem konkursa: “Ali je izbjegla da definiše ko raspisuje konkurs, te po kojim kriterijumima se članovi komisije biraju”.

Vlada je, smatra Maraš, trebala da predvidi izbor nove Komisije, jer je postojeća na čijem čelu je Slobodan Leković izgubila svaki legitimitet nakon konstatacije Brisela da je pod političkim uticajem.

Za člana Komisije mogu biti birani samo oni koji su stručnim radom i moralnim kvalitetima dokazali svoju nepristrasnost i savjesnost, a najmanje jedan član mora biti diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom

“Za člana Komisije mogu biti birani samo oni koji su stručnim radom i moralnim kvalitetima dokazali svoju nepristrasnost i savjesnost, a najmanje jedan član mora biti diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom", predlagali su poslanici.

Smatrali su da treba zakonom definisati da predsjednik i članovi Komisije ne mogu biti osobe koje su u periodu od najmanje pet godina prije toga bile partijski angažovane.

“Predsjednika Komisije biraju članovi tog tijela između sebe, većinom glasova”, pisalo je u amandmanu.

Maraš kao poseban kuriozitet navodi činjenicu da je Vlada odlučila da akta koja donesu funkcioneri koji su u sukobu interesa ne budu automatski ništavni, već da o njima odluči organ u ime kojeg ga je funkcioner donio.

Ovaj predlog zakona ima više amandmana nego članova. Kada se to desilo prije nekoliko godina, zakon je vraćen resornom ministarstvu na doradu.

Bonus video: