Završena rasprava o ombudsmanu

Jonica: Sadašnji Prijedlog zakona nema podršku ni matičnog odbora, jer ima veliki broj nedostataka
0 komentar(a)
skupstina, Foto: Arhiva "Vijesti"
skupstina, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.07.2011. 16:24h

Poslanici crnogorskog parlamenta završili su raspravu o Prijedlogu zakona o zaštitniku ljudskih prava i sloboda, kojim se ombudsman uspostavlja kao nacionalni mehanizam za zaštitu od torture i diskriminacije.

Ministar za ljudska i manjinska prava Ferhat Dinoša kazao je da je mišljenje Venecijanske komisije (VK) o predloženom zakonu pozitivno i da ne zadire u suštinska rješenja koja je predložila Vlada.

“Prijedlog zakona nije korak unazad, kako se čulo od pojedinih političkih partija i samog ombudsmana, već je riječ o koraku unaprijed”, kazao je Dinoša.

Prijedlogom Vlade precizirano da se jedan od zamjenika ombudsmana bavi zaštitom od diskriminacije, a ne LGBT osoba, što je bilo prvobitno rješenje

Poslanik Socijalističke narodne partije Snežana Jonica nije saglasna da je VK pozitivno ocijenila zakonski tekst, jer, kako je istakla, dio mišljenja “tek treba da stigne”.

Ona je podsjetila da su u skupštinskoj proceduri bila dva zakona o ombudsmanu, ali da je Vlada povukla bolji, koji je dobio podršku u načelu tokom plenarne rasprave, kao i civilnog sektora i ombudsmana.

“Sadašnji Prijedlog zakona nema podršku ni matičnog odbora, jer ima veliki broj nedostataka”, navela je ona.

Bez usvajanja Zakona o ombudsmanu ne može da se u potpunosti primijeniti ranije doneseni Zakon o sprječavanju diskriminacije.

Skupština u četvrtak nastavlja zasijedanje.

Bonus video: