Poslanici ostali bez upravnih odbora, gradonačelnici ostaju još pola godine

Amandmanima će biti predviđeno da poslanici ubuduće ne mogu biti istovremeno gradonačelnici i direktori javnih preduzeća i institucija
0 komentar(a)
DPS, gradonačelnici, Foto: Savo Prelević
DPS, gradonačelnici, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.07.2011. 08:40h

Gradonačelnici i direktori javnih preduzeća i uprava ubuduće neće moći istovremeno da budu i poslanici u crnogorskom parlamentu, predviđeno je amandmanima na izmjene Zakona o konfliktu interesa.

Izvori „Vijesti“ potvrdili su da se amandmanima koje će Vlada Igora Lukšića danas podnijeti parlamentu predviđa da predsjednici opština i direktori državnih preduzeća zadrže i poslaničke funkcije još samo šest mjeseci. Time će omogućiti Demokratskoj partiji socijalista (DPS) da odluči kako će zamijeniti dva gradonačelnika i 10 direktora koji se nalaze u poslaničkom klubu.

„Amandmanima će biti predviđeno da poslanici ubuduće ne mogu biti istovremeno gradonačelnici i direktori javnih preduzeća i institucija, a nova pravila važiće pola godine nakon što zakon stupi na snagu. Zvanično Vladino obrazloženje te odluke biće da direktori uprava imaju obavezu da podnose izvještaje Vladi početkom naredne godine, ali je činjenica da se prolongiranjem odluke za kraj marta izlazi u susret DPS-u, u čijem poslaničkom klubu je najviše direktora i gradonačelnika“, kazao je izvor „Vijesti“.

U Skupštini trenutno sjede trojica gradonačelnika – Miomir Mugoša i Aleksandar Bogdanović iz DPS-a kao i Veselin Bakić iz SNP-a, kao i 11 poslanika vladajuće koalicije koji su istovremeno direktori uprava, javnih preduzeća ili institucija.

U slučaju da zbog izmjena zakona napuste parlament, DPS ne bi mogao da popuni poslanička mjesta jer im je na izbornoj listi ostalo još samo pet slobodnih kandidata.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: