Nova pozvala SNP na hitne pregovore o pitanju srpskog jezika

U pismu koje su funkcioneri Nove Andrija Mandić i Goran Danilović poslali SNP-u, navodi se da se pitanje jezika mora riješiti prije početka školske godine.
0 komentar(a)
Danilović i Mandić, Foto: Boris Pejović
Danilović i Mandić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.07.2011. 14:51h

Nova srpska demokratija (Nova) pozvala je Socijalističku narodnu partiju (SNP) na hitnije razgovore o zajedničkom predlogu izmjena zakona o opštem obrazovanju, prema kojima bi se srpski uveo kao ravnopravan jezik u obrazovnom sistemu.

U pismu koje su funkcioneri Nove Andrija Mandić i Goran Danilović poslali SNP-u, navodi se da se pitanje jezika mora riješiti prije početka školske godine. Pismo je upućeno potpredsjednicima SNP-a Vasiliju Laloševiću i Nevenu Gošoviću koji su o pitanju srpskog jezika prošle nedjelje razgovorali sa premijerom Igorom Lukšićem i ministrom prosvete Slavoljubom Stijepovićem.

„Smatramo da je prilika da najhitnije razgovaramo o zajedničkom predlogu izmjena odgovarajućih zakona koji se tiču vaspitno-obrazovnog procesa. S obzirom da smo i jedni i drugi pokušavali da u direktnoj komunikaciji sa premijerom i ministrom prosvete riješimo ovaj veliki problem, i da u tome nijesmo uspjeli, ubijeđeni smo da na fonu zajedničkog predloga izmjena i dopuna Ustava morao predložiti 'jezičko rješenje' i predlog staviti u proceduru“, navodi se u pismu.

Mandić i Danilović su ocijenili da je jedino izmjenama zakona moguće u obrazovnom sistemu obezbijediti izjednačavanje srpskog sa crnogorskim jezikom u procesu obrazovanja.

Bonus video: