SNS: Dogovori vlasti i opozicije oko izbornog zakona suprotni preporukama VK

"Opozicione parlamentarne stranke čine sve što mogu da spriječe korišćenje bilo kog prava koje olakšava život srpskom narodu"
0 komentar(a)
Momcilo Vuksanovic, Foto: Internet
Momcilo Vuksanovic, Foto: Internet
Ažurirano: 25.07.2011. 13:44h

Dogovori koje prave vlast i opozicija u Crnoj Gori, trgujući izbornim zakonom, suprotni su svim dosadašnjim preporukama Venecijanske komisije (VK), ocijenio je predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović.

Posebno su, tvrdi on, zanemareni stavovi sekretara te institucije Simone Granate-Mengini koja je u više navrata upozoravala da u međunarodnom pravu ne postoje kriterijumi za određivanje manjina u državi, te naglasila da to ne treba da se čini ni u Crnoj Gori.

“Ona se usprotivila i određivanju gornjeg praga do kojeg bi se moglo koristiti pravo na afirmativnu akciju i navela da to nije u skladu sa Ustavom Crne Gore, koji ne definiše manjine”, naveo je Vuksanović u saopštenju dostavljenom “Vijestima”.

Predstavnici DPS-a i SDP-a pristali na opozicioni zahtjev da se u taj dokument uvrsti rješenje prema kojem narodi kojih u ukupnom stanovništvu Crne Gore ima iznad 15 odsto ne bi imali pravo na afirmativnu akciju.

Vuksanović tvrdi da predstavnicima parlamentarnih stranaka ništa ne znači mišljenje VK, iako su ga tražili.

“Ne postoji pravni način ili uporedni međunarodni primjer, da se nekome ko nije većina zabrani mogućnost korišćenja pravnih instrumenata radi očuvanja identiteta”, tvrdi Vuksanović.

Oni koji ne daju da budemo konstitutivni narod, istakao je on, sada sprečavaju da srpski narod koristi i pojedina garantovana prava, jer žele da ne postojimo kao narod ili da postojimo pod nekim drugim, tuđim imenom.

“U državi u kojoj smo diskriminisani u organima državne administracije i lokalne uprave, opozicione parlamentarne stranke čine sve što mogu da spriječe korišćenje bilo kog prava koje olakšava život srpskom narodu”, smatra predsjednik SNS-a

Bonus video: