Lukšić: Vlada neće prihvatiti uslovljavanja opozicije za usvajanje izbornog zakona

Lukšić je rekao da je Crna Gora građanska država u kojoj je crnogorski službeni jezik koji važi za sve građane
96 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2011. 11:51h

Premijer Igor Lukšić kazao je da Vlada neće prihvatiti uslovljavanja opozicije za usvajanje izbornog zakona, nazivajući ih političkim i nesistemskim.

Na zahtjev Nove srpske demokratije (Nova) da se srpski jezik u osnovnim školama izučava ravnopravno sa crnogorskim, Lukšić je indirektno poručio da Vlada neće predlagati izmjene Zakona o opštem obrazovanju.

Premijer je poručio da neće biti ni promjena zakona o državljanstvu, i pored zahtjeva Pokreta za promjene (PzP) da se, u zamjenu za njihovu podršku izbornom zakonu, crnogorsko državljanstvo obezbjedi svima koji su glasali na referendumu.

On je opozicioniarima poručio da ispunjavanje sedam uslova EK nije samo u intersu Vlade

On je opozicioniarima poručio da ispunjavanje sedam uslova EK nije samo u interesu Vlade.

„Evropske integracije ne znače uslovljavanje nesistemaskim rješenjima da bi se usvojili zakoni koje od nas traži Evropska komisija. Pitanje izbornog zakona se ne rješava zbog Brisela, niti se zbog Evropske komisije u zakon unose standardi OEBS-a, već je to prevashodno naš interes“, poručio je Lukšić opoziciji.

Kriterijum jasno definisan

On je, na sjednici posvećenoj premijerskom satu, kazao da od parlamenta očekuje dogovor o usvajanju izbornog zakona. Podsjećajući da izborni zakon nije jedini uslov EK, premijer je pojasnio da je ispunjavanje tog zadatka najmjerljivije:

„Ne postoji ni najmanji manevartski prostor kod izbornog zakona, jer je kriterijum jasno definisan. Nadam se to razumijete, i da ćete ga usvojiti“.

Na pitanje predsjednika Nove Andrije Mandića da li je spreman da izmjeni zakon o opštem obrazovanju, koji bi obezbjedio ravnospravnost srpskog sa crnogorskim jezikom, Lukšić je kazao da za tim nema potrebe jer djeca koja ne govore crnogorski imaju mogućnost da uče svoj jezik i budu ocjenjena na kraju školske godine.

„Mi smo spremni da učestvujemo u pregovorima, ali u vašem kabinetu i okruženju ima ljudi koji miniraju sporazum za ispunjavanje prvog uslova EK. Ostalo nam je još malo vremena i očekujemo da pokažete volju za pregovore“, poručio je Mandić premijeru.

Crnogorski službeni jezik i važi za sve

I pored Mandićevog insistiranja da je zaustavljanje „diskriminacije građana koji govore srpskim jezikom“ jedan od uslova Nove da podrži izborni zakon, premijer je ocjenio da diskrimincije nema.

Lukšić je rekao da je Crna Gora građanska država u kojoj je crnogorski službeni jezik koji važi za sve građane.

Kada je premijer uputio predsjednika Nove da ubuduće komunicira sa ministarstvom prosvjete, Mandić je konstatovao:

“ Očigledno da izbornog zakona neće biti“.

Medojević: Vlada ne pokazuje volju za dijalogom

I predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević smatra da Vlada ne pokazuje volju za dijalogom sa opozicijom, optužujući premijera da je slab prema neformalnim centrima moći koji žele da se zaštite od evropskih reformi.

On je ocjenio da, ukoliko izborni zakon ne bude usvojen, neće biti koristi od međusbnog optuživanja, ističući da bi Lukšić mogao izgubiti povjerenje opozicije, civilnog sektora i međunardone zajednice.

Premijer nije reagovao na Medojevićeve prozivke da je i dalje pod jakim uticajem predsjednika DPS-a Mila Đukanovića.

„Šta mislite kako će vašu Vladu posmatrati strani zvaničnici strani kada se na jesen bude pisalo mišljenje EK a vi budete imali štrajk u školama ili možda napuštanje parlamenta od strane nekih poslanika. Znam da vam nije lako jer i u Vladi i van Vlade lebdi duh predsjednika DPS-a, ali treba da pogledate probleme u oči i uradite nešto što nije samo u njegovom interesu“, kazao je Medojević.

Premijer nije reagovao na Medojevićeve prozivke da je i dalje pod jakim uticajem predsjednika DPS-a Mila Đukanovića

Lukšić je kazao i da će Vlada pažljivo pratiti krizu vlasti u SO Andrijevica, poručujući da se zakon o lokalnoj samoupravi ne smije krširti. On je stao iza zahtjeva Ministarstva unutrašnjih poslova da se sjednica SO koja je prekinuta 30. juna, zakaže što prije.

Premijer je poručio i da novi zakon o teritorijalnoj organizaciji nudi realne osnove za formiranje novih opština.

Galerija

Bonus video: