Bogdanović: Ispravljena nepravda stoljeća prema dinastiji Petrović

Nakon prijema princ Nikola je sa gradonačelnikom Bogdanovićem, posjetio rodnu kuću svog prađeda
0 komentar(a)
princ sa gradonačelnikom cetinja, Foto: Danijela Lasica
princ sa gradonačelnikom cetinja, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 23.07.2011. 16:56h

Zakonom o dinastiji Petrović, Crna Gora je na pravičan i dostojanstven način riješila pitanje statusa potomaka posljednjih dinastija, kazao je gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, koji je primio princa Nikolu II Petrovića sa porodicom.

"Na taj način, ispravili smo i veliku nepravdu koja je učinjena, a čije se trajanje mjerilo decenijama – gotovo čitavo stoljeće. Drago mi je da sam bio u prilici da, tokom razgovora sa princom Nikolom, otvorim brojne teme koje su od izuzetnog značaja, kako za potomke dinastije Petrović Njegoš, tako i za Prijestonicu Cetinje. Među njima se, svakako ističe pitanje budućeg rada Fondacije “Petrović Njegoš” koje će prevashodno imati humanitarni karakter", rekao je gradonačelnik Cetinja.

Bogdanović je kazao da će djelatnost te fondacije, izuzev izuzetnog doprinosa crnogorskoj kulturi i njenoj promociji van granica države, istovremeno imati visoku važnost i za crnogorsku prijestonicu, koja će, porodici Petrović Njegoš biti vjeran saveznik, kako na tom tako i na drugim poljima.

Bogdanović je kazao da će djelatnost te fondacije imati visoku važnost i za crnogorsku prijestonicu, koja će, porodici Petrović Njegoš biti vjeran saveznik

Princ Nikola, kazao je “da mu današnji dan nije kao svaki drugi”.

"Prvo, veoma sam srećan što sam na Cetinju. Zatim Vi svi znate da je Zakon o statusu dinastije Petrović izglasan i s tim zakonom ja postajem vaš sugrađanin, vaš cetinjski komšija. Vaš komšija koji će uz vas sa svim snagama, učestvovati u razvoju Cetinja, da Cetinje postane veliki istorijski grad u kojem je lijepo živjeti", rekao je princ Petrović.

On je pohvalio napore gradske vlasti, koja je, kako kaže, započela ambiciozne projekte obnove grada.

"Vi svi znate da je Zakon o statusu dinastije Petrović izglasan i s tim zakonom ja postajem vaš sugrađanin, vaš cetinjski komšija. Vaš komšija koji će uz vas sa svim snagama, učestvovati u razvoju Cetinja", rekao je princ Petrović

"Ja vam kažem bravo, zato jer znam da su uslovi teški i sredstva ograničena. Ali ponavljam, srećan sam što sam došao na Cetinje u ovakvim okolnostima, i srećan sam što će takvih dana biti sve više u bliskoj budućnosti, jer sam izabrao Cetinje za grad naše rezidencije i našeg života u Crnoj Gori jer je ovdje kuća Petrovića", zaključio je princ Nikola.

Nakon prijema koji je u njegovu čast, i čast njegove porodice upriličen u prijestonici, princ Nikola je sa gradonačelnikom Bogdanovićem, posjetio rodnu kuću svog prađeda knjaza i kralja Nikole I na Njegušima.

Bonus video: