Manjinske partije stale uz Đukanovića da olakšaju pregovore za moguće lokalne saveze

Programski direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić smatra da manjinske partije po pravilu biraju političke partnere koji imaju mogućnost da ispune njihove zahtjeve. Đukanović je time obezbijedio odlučujuće glasove, smatra on, a ne poštovanjem koalicionih dogovora
77 pregleda 43 komentar(a)
Rafet Husović, Milo Đukanović, Foto: Dps
Rafet Husović, Milo Đukanović, Foto: Dps
Ažurirano: 13.04.2018. 06:06h

Manjinske partije podržale su predsjedničku kandidaturu Mila Đukanovića bez uslovljavanja kako bi se što bolje pozicionirale u vladajućoj koaliciji i unaprijed olakšale pregovore za moguće lokalne saveze, smatraju u civilnom sektoru.

Bošnjačka stranka (BS), Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i gotovo sve albanske stranke bezuslovno su podržale Đukanovića, navodeći da samo lider Demokratske partije socijalista (DPS) može da obezbijedi uslove za evropski put i stabilnost Crne Gore.

Programski direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić smatra da manjinske partije po pravilu biraju političke partnere koji imaju mogućnost da ispune njihove zahtjeve. Đukanović je time obezbijedio odlučujuće glasove, smatra on, a ne poštovanjem koalicionih dogovora.

“Manjine su sa pravom nezadovoljne po svim osnovama, ali krug potencijalnih partnera se sužava radikalnim izjavama i retorikom podjedinih lidera, koji svjesno rade na svoju štetu. 
Upravo ta startna prednost od jedne petine glasova je ključ dosadašnjih uspjeha vladajuće partije i neshvatljivo je da opozicija do sada nije prepoznala značaj ovog dijela biračkog tijela”, smatra on.

Za razliku od izbora prije pet godina, kada su podršku Filipu Vujanoviću uslovljavali formiranjem samostalne opštine Tuzi, lideri albanskih stranaka nijesu postavljali uslove za podršku Đukanoviću. Iako DPS nije ispunio većinu stavki iz sporazuma sa koalicijom “Albanci odlučno” koji se odnose na povraćaj maslinjaka u Valdanosu, problemima sa “Morskim dobrom” i garantovanim mandatima koje traže u izbornom zakonu, albanske stranke obećale su da će aktivirati kompletnu partijsku infrastrukturu za Đukanovića.

Bezuslovnu podršku pomogla je i odluka centrale DPS-a da pregovore o formiranju vlasti u Ulcinju počne nakon predsjedničkih izbora. Đukanovićeva partija će u tom gradu morati da bira saveznike među albanskim strankama. Podsjećajući da su i pored uslovljavanja albanske strnke na terenu radile za Vujanovića, novinar Mustafa Canka smatra da će pregovori u Ulcinju pojačati podršku Đukanoviću.

“Đukanović veoma dobro zna čija je podrška iskrena, a ko time sada želi da trguje kako bi pokušao pridobiti izgubljenu naklonost vrha DPS-a. Tako da se suštinski oni sada bore za svoje uskopartijske i lične interese, a ne za Đukanovića. Zato, koga briga za sporazume, bezbrojne anekse tih istih sporazuma, predizborna obećanja ili pak nekakve međunarodne garancije. Sve to djeluje degutantno”, smatra on.

Bonus video: