Princ Nikola: Konačno ispravljena greška učinjena dinastiji Petrović

"Ponosan sam što sam danas ovdje kao potomak Petrovića", rekao je princ Nikola Petrović
170 pregleda 0 komentar(a)
Princ Nikola, prijem Cetinje, Foto: Vesko Belojević
Princ Nikola, prijem Cetinje, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 22.07.2011. 19:55h

Premijer Crne Gore Igor Lukšić kazao je da vjeruje da je Crna Gora usvajanjem Zakona o statusu potomaka dinastije Petrović Njegoš, dala primjer novim generacijama da se moderna evropska država, kava je Crna Gora, ne gradi tako što će se ostvaljati neriješena pitanja iza sebe.

"Koliko god ova pitanja bila kompleksna i koliko god odražavala specifičnost Crne Gore, sa njima se moramo suočavati i moramo ih rješavati na vrijeme i za doborbit svih nas i budućih generacija. Sebi ne bih oprostio ukoliko ne bih davao doprinos da se riješe.

To je put koji želim i za moju, i za Vašu djecu, i za djecu naše djece" kazao je Lukišić na prijemu u čast Nikole II Petrovića Njegoša, koji je priređen u dvorištu Dvora kralja Nikole na Cetinju.

Princ Nikola Petrović Njegoš kazao je da prisustvo njegove porodice danas u Crnoj Gori i legendarnom Cetinju doživljava sa snažnom emocijom

On je kazao da je uvjeren da svi građani Crne Gore dijele sa njim zadovljstvo što je Vlada, zajedno sa Skupštinom ispunila istorijsku obavezu, da na savremeni način uredi pitanje statusa potomaka dinastije.

"Ovaj događaj nije samo prilika da proslavimo usvajanje Zakona o statusu potomaka dinastije Petrović Njegoš i poželimo dobrodošlicu potomcima, već da zajedno otvorimo jedno novo poglavlje naših odnosa u slavu i sjećanje svega onog što je dinastija Petrović Njegoš, kroz istoriju, dala Crnoj Gori", kazao je Lukšić.

On je potomcima dinastije poželio da od sada, na tragu onoga što su svi zajedno stvarali posljednjih mjeseci, njihova plemenita i humanitarna misija ne otpočne, već bude nastavljena.

Još jednom "Hvala Vam"

Princ Nikola Petrović Njegoš kazao je da prisustvo njegove porodice danas u Crnoj Gori i legendarnom Cetinju, ispred doma njegovih predaka, doživljava sa snažnom emocijom.

"Danas, iz srca, sa snagom i najiskrenijom zahvalnošću, svima Vam kažem "Hvala Vam"

"Impresioniran sam ovim skupom, i vašim prisustvom, kojim obilježavamo trenutak kojim Crna Gora konačno ispravlja grešku učinjenu dinastiji Petrović. Vi svi na ovaj način ukazujete čast meni i mojoj djeci", kazao je Nikola Petrović.

On je kazao da ne može a da ne pomene neke snažne trenutke, kao kada je prije više od 20 godina morao da drži govor ispred crkve na Ćipuru, na komemoraciji povodom sahrane kralja Nikole i kraljice Milene, i njihovih kćeri Ksenije i Vjere.

"Na nekoliko metara od ovog dvora, ispred kapele na Ćipuru, i ispred ogromne impresivne publike, prve riječi tog govora koji mi je bio napisan bila je "Hvala Vam". Tada kada nijesam znao ni jednu riječ našeg jezika i zbog čega sam se osjećao veoma neprijatno, nijesam uspio da izgovorim te riječi.

Danas, iz srca, sa snagom i najiskrenijom zahvalnošću, svima Vam kažem "Hvala Vam", kazao je Nikola Peterović okupljenim gostima u dvorištu nekadašnjeg doma njegovog prađeda.

Snažan gest simbolike

Prestolonsaljednik je dodao da je usvojeni Zakon, snažan gest simbolike, koji podsjeća da uprkos svim preokretima političkog života, postoje duboke veze, koje povezuju i ujedinjuju građane jedne zemlje.

"Tražio sam jedno časno rješenje, pravedno i za Crnu Goru i za Petroviće"

"Ovaj Zakon nas podsjeća da je današnja Crna Gora uprkos svim strašnim događajima u posljednjem vijeku, nastavila kontinuitet Crne Gore, koji su naši preci sagradili i branili. Crne Gore koja je ponosno i hrabro držala svoj rang u istoriji evropskih zemalja", kaže Petrović.

On je kazao da je ponosan što je njegova zemlja prva poslije pada Berlinskog zida učinila ovakav demokratski i istorijski gest.

"Ponosan sam što sam danas ovdje kao potomak Petrovića. Ponosan, ali i svejstan odgovornosti, koje to povlači. Svjestan sam i poteškoća kroz koje danas prolazi većina građana Crne Gore, teškog zadatka koji je pred crnogorskim elitama da premoste tranzicioni period, i privedu kraju ulazak Crne Gore u krug evrospkih zemalja", kazao je princ Nikola.

On je dodao da je njegova porodica u želji da doprinese tom cilju, sa nestrpljenjem čekala ovaj trenutak.

"Tražio sam jedno časno rješenje, pravedno i za Crnu Goru i za Petroviće. Rješenje koje danas slavimo. Srećan sam što sam ponovo sa vama, sa mojom djecom, ovdje na Cetinju. Srećan da podjelim sa Vama godine života koje su mi preostale. Danas moje misli idu mojim precima, posebno onima koji su živjeli u egzilu, i idu mojoj dragoj Francuskoj, koja je mnogo voljela Crnu Goru, i kojoj bi večeras pripalo počasno mjesto", kazao je Petrović.

Gosti iz društvenog i kulturnog života

On se na kraju zahavlio svima koji su doprinjeli da se zakon usvoji, vladi, poslanicima, onima koji su pisali zakon, kao i novinarima i svima onima koji su ga podržavali i ohrabrivali svih ovih godina.

Od poslanika, na prijem su došli svi poslanici koji su podržali zakon o dinastiji Petrović

Prijemu u čast princa Nikole, na Cetinju su prisustvovali predstavnici sve tri vlasti, predstavnici diplomatskog kora, i društvenog i kulturnog života Crne Gore. U bašti Dvora kralja Nikole bili su predstavnici Crnogorske pravoslavne crkve i Islamske vjerske zajednice, ali nije bilo predstavnika Mitropolije crnogorsko primorske, iako su bili pozvani.

Od poslanika, na prijem su došli svi poslanici koji su podržali zakon o dinastiji Petrović. Nikolu II Pterovića Njegoša, u rezidenciji u Plavom dvorcu primio je i predsjednik Filip Vujanović, a prije toga u Skupštini Ranko Krivokapić, kojem je princ Nikola ranije uputio pismo, u kojem mu se zahvaljuje zbog svega što je uradio da se zakon usvoji.

Bonus video: