Bravo, Slaviša: Glasom narodnjaka, usvojen završni račun budžeta Glavnog grada

Da se moglo racionalnije trošiti, smatrao je šef odborničkog kluba SNP-a Vladimir Vujović, žaleći što je malo novca pošlo na poljoprivredu
0 komentar(a)
Guberinić i Mugoša, Foto: Arhiva "Vijesti"
Guberinić i Mugoša, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.07.2011. 18:21h

Glasom Slaviše Guberinića iz Narodne stranke okrnjena vladajuća koalicija usvojila je završni račun budžeta Glavnog grada za prošlu godinu, koji je realizovan na nešto više od 73 miliona eura.

Da podrži budžet, Guberiniću nije smetalo ni to što su gradske pare sa DPS-om trošili dojučerašnji koalicioni partneri iz SDP-a, koji juče, kako su i najavili nakon raskida koalicije, nijesu prisustvovali sjednici.

Za to je, na sjednici, nagrađen aplauzom odbornika Demokratske partije socijalista, Liberalne partije i Bošnjačke stranke, a sa stola predsjedavajućeg stigla je podrška sekretarke Slavke Maraš, koja je uzviknula: „Bravo, Slaviša”.

Osim prisutnih odbornika ostalih opozicionih partija koji su glasali protiv, uzdržani po izglasavanju budžeta bili su Dragan Ostojić (DSS) i Mihailo Ivanović iz Stranke penzionera.

Interesantno je da ni gradonačelnika Miomira Mugoše nije bilo u sali kada se raspravljalo gdje su trošene gradske pare, pa su predstavnici opozicije uporno pitali gdje je domaćin i gazda.

Potrošena cifra nikako se nije dopadala odbornicima SNP-a, koji su smatrali da je završni račun netransparentan, kao i da je revizija sumnjivo odrađena.

"Revizorska kuća se ogradila prilikom davanja izvještaja. Dosta je nisko ostvarivanje naplate izvornih prihoda, od 25 do 50 odsto", kazala je odbornica Zdenka Popović, koja je negodovala i zbog toga što je iz gradskog budžeta malo novca opredijeljeno za Sekretarijat za socijalno staranje.

Odbornik Aleksa Bečić (SNP) iznio je niz kritika zbog visine otplate sudskih obaveza.

"Četiri puta više smo plaćali obaveze za izgubljene sudske presude. Ovo je izuzetno pogrešno planiranje", rekao je Bečić, pominjući i nerealizovanu rekonstrukciju kuće Rista Stijovića, iako je bilo obećanja i u predizbornoj kampanji da će to biti urađeno.

Da se moglo racionalnije trošiti, smatrao je i šef odborničkog kluba SNP-a Vladimir Vujović, žaleći što je malo novca pošlo na poljoprivredu, i sugerišući da se velika izdvojena svota za Podgoričko kulturno ljeto, mogla obezbjeđivati i iz državnog budžeta.

Bonus video: