Đukanović: Opozicija da se otarasi uloge Trojanskog konja, za dobro svih u državi

"Ovo su unaprijed osigurani gubitnici koji neće imati priliku da iskoriste drugi izborni krug za šta su samo i kandidovani. Rušilačke maske za drugi izborni krug su već pale," kazao je Đukanović o protivkandidatima
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2018. 19:22h

Predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović poručio je sa završne konvencije u Podgorici da je Crna Gora za dvadeset godina premostila najmanje jedan vijek.

"Odbranićemo Crnu Goru uprkos razrokim horizontima na političkoj sceni. Danas pozivam onu drugu manjinsku Crnu Goru i našu opoziciju da se otarasi uloge Trojanskog konja i posveti se Crnoj Gori. Za dobro i svoje i svih u Crnoj Gori. Crna Gora je vaša koliko i svih nas, a za mladost Crne Gore, taj zajednički horizont je jedina budućnost", kazao je Đukanović u Sportskom centru Morača.

Međutim, on je poručio opoziciji da nijedan njihov kandidat ne može da pobijedi 15. aprila i da neće biti drugog kruga.

“Ni pučistički i zavjerenički, autentični predstavnik izdajničke politike Fronta, čijim se glavešinama i krivično sudi za pokušaj terorizma protiv države Crne Gore. Ni isturena predstavnica opozicije iza koje se maskirao samozvani i neuspješni lider tzv. građanske opozicije. Ovo su unaprijed osigurani gubitnici koji neće imati priliku da iskoriste drugi izborni krug za šta su samo i kandidovani. Rušilačke maske za drugi izborni krug su već pale," kazao je Đukanović.

Kandidat DPS-a je istakao da su u prvoj deceniji crnogorske nezavisnosti udvostručeni bruto društveni proizvod, plate i penzije.

"Sada postavljamo cilj da to ponovimo u predstojećoj deceniji. A, tada će društveni proizvod po stanovniku biti 13.600, umjesto današnjih 6.800, a prosječna plata 1.000 umjesto današnjih 500 eura. O tom boljem životu govorim," kazao je on.

Da bi to postigli, Đukanović smatra kako je potrebno ozbiljno umijeće da obezbijedi prijeko potrebni društveni konsenzus.

"Ne samo politički, ali i taj. Da ne ostanemo jedina zemlja u Evropi iz koje lideri parlamentarnih partija, a koliko do juče i nosioci najviših državnih funkcija, istjeruju najprestižnije svjetske investitore".

On je kazao da je spreman da pokrene fond koji bi za najtalentovanije obezbijedio školovanje na najprestižnijim univerzitetima i školama.

Potpredsjednik DPS-a Duško Marković kazao je da su u toj partiji, slijedeći jasnu viziju Đukanovića, i uz podršku koalicionih partnera, uspjeli da izgrade današnju Podgoricu i Crnu Goru.

On je okarakterisao primitivnim pismo četiri NVO koje su sugerisale evropskim zvaničnicima da ozbiljno razmisle o suspendovanju pregovora sa Crnom Gorom.

“Niko ozbiljan na to ne pomišlja. Neka se sjekiraju noćas. Crna Gora će postati članica EU za vrijeme mandata predsjednika Mila Đukanovica,” kazao je on.

Govoreći o kandidatima opozicije, Marković je kazao da Mladena Bojanića ne podržavaju ni oni koji su ga predložili.

On je osudio izjavu kandidatkinje SDP-a Draginje Vuksanović da je Đukanović političar prošlosti, dodajući da ih je on pobijedio na svim izborima.

On je kao političke gubitnike okarakterisao Vuksanović, ali i lidere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića.

“Đukanovic će svoje političke konkurente ubjedljivo poraziti i to u prvom krugu,” kazao je on.

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović kazao je da izbori za predsjednika u nedjelju predstavljaju prelomni trenutak za Crnu Goru.

“U nedjelju biramo predsjednika na koga smo ponosni. Biramo najboljega - biramo Mila Đukanovića,” kazao je Stijepović.

Predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović kazao je da je Đukanović donio nezavisnost Crnoj Gori, “pa neka je kao predsjednik uvede i u Evropsku uniju”.

"Đukanović nije lažni svetac, kao što su kandidati opozicije", poručio je Brajović.

Profesor Živko Andrijašević kazao je da odavno nije bilo predsjedničkih izbora na kojem je bilo lakšeg izbora.

“Ona hoće predsjednika koji je takvu Crnu Goru stvarao,” kazao je Andrijašević, poručujuci da “nikad više 1918”.

Andrijašević je kazao da će građani napraviti izbor koji su načinili na referendumu 21. maja 2006. a ponovili na parlamentarnim izborima 16. oktobra 2016.

Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović naveo je da postoji samo jedan put za Crnu Goru, a to je put stabilnosti, ekonomskog razvoja i međuetnickog sklada.

Husović je ocijenio da se nasuprot toga puta nalaze “retrogradne i sumanute ideje koje su i dalje jake”.

On je dodao da je Đukanovicu ostao još jedan zadatak, a to je pomirenje svih građana u Crnoj Gori.

Predsjednik Albanske alternative Đerd Camaj poručio je da su Albanci u Crnoj Gori uvijek bili faktor stabilnosti.

On je kazao da Đukanović uživa njihovu apsolutnu podršku jer on postuje sve što je obećao.

“Sve što smo dogovorili, realizovao je,” kazao je Camaj.

Predsjednik DUA Mehmet Zenka dodao je da slogan “predsjednik svih građana” najbolje opisuje Mila Đukanovića.

Profesor Ivan Vuković kazao je da bi svima bilo teže proteklih decenija da nije bilo “državnicke mudrosti” Mila Đukanovića.

Glumica Dubravka Drakić rekla je na konvenciji da je Đukanovic lider i saborac na putu za bolju Crnu Goru.

Konvenciji, između ostalih, prisustvuju i lideri koalicionih partnera DPS-a. Tu su predsjednici Socijaldemokrata Ivan Brajović, Bošnjacke stranke Rafet Husović, Liberalne partije Andrija Popović, ali i Nik Đeljošaj iz Albanske alternative.

Prisutni na konvenciji, koja se održava u Sportskom centru Morača, nose između ostalog, transparente i zastave na kojima piše “Milo, Drač je uz tebe”, “DPS Stari aerodrom” i druge.

Galerija

Bonus video: