Na sjednici GO Tuzi ponovo o Gegajevoj diplomi

"Mislim da ova skupština nije na nivou na kojem bi trebalo da bude", kazao je Ljuljđuraj
67 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Gegaj, Foto: Luka Zeković
Nikola Gegaj, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.07.2011. 16:25h

Predstavnici opozicije juče su napustili sjednicu Skupštine Gradske opštine Tuzi jer smatraju da predsjednik Skupštine GO Tuzi Fadilj Kajošaj ne dozvoljava da dobiju odgovore na pitanja koja su uputili.

Zbog toga što nije dobio još uvijek odgovor na pitanje da li predsjednik GO Tuzi Nikola Gegaj ima diplomu Metalurško-tehnološkog fakulteta, predsjednik kluba odbornika Građanske inicijative Smailj Čunmuljaj je imao raspravu sa Kajošajem, nakon čega je najavio da će podnijeti krivičnu prijavu.

Kolja Ljuljđuraj, član Glavnog odbora Socijalističke narodne partije, za govornicom je saopštio da će opozicioni odbornici napustiti sjednicu.

"Mislim da ova skupština nije na nivou na kojem bi trebalo da bude. S obzirom da ne želite saradnju sa opozicijom, napustićemo parlament. Predstavnici Albanske alternative, Građanske inicijative, SNP-a... napustiće sada parlament", kazao je Ljuljđuraj.

"Sada reci otvoreno šta imaš protiv Srba? Vi radite protiv građana Malesije"

Taj čin je zbunio predsjednika Skupštine GO Tuzi Fadilja Kajošaja koji je pitao kako jedan prosrpski orijentisan opozicionar može da govori u ime predstavnika albanskih partija, na šta je Ljuljđuraj odgovorio da je u Građanskoj partiji u kojoj postoje sve vjere i nacije.

"Sada reci otvoreno šta imaš protiv Srba? Vi radite protiv građana Malesije", kazao je Ljuljđuraj.

"Učio sam i srpsku djecu, niko se nije žalio"

Na sjednici, kojoj su nakon napuštanja opozicije, prisustvovali odbornici DPS-a DUA i Bošnjačke stranke, usvojeni su izvještaji o radu javnih službi Glavnog grada, kao i predlog Odluke o izmjenama i dopunama Statutarne odluke GO Tuzi sa glasovima prisutnih odbornika.

"Za mene je nelogično da predsjednik SNP-a koji je prosrpski orijentisan govori u ime albanskih partija"

Predlog o završnom računu finansijskog plana GO Tuzi, je usvojen bez razmatranja glasova odbornika.

Nakon sjednice predsjednik Skupštine Fadilj Kajošaj ponovio je da mu nije jasno kako je predstavnik SNP-a govorio u ime albanskih partija, i da nema ništa protiv Srba.

"Za mene je nelogično da predsjednik SNP-a koji je prosrpski orijentisan govori u ime albanskih partija. Nemam ništa protiv Srba, a kao prosvjetni radnik sam učio i srpsku djecu, niko se nije žalio na mene.

Imajući u vidu politiku SNP-a, i stavove vezane za Kosovo i njihov odnos prema Albancima, onda mi nije jasna saradnja SNP-a i albanskih partija", kazao je Kajošaj.

Dio govora nije preveden

Dok je Smailj Čunmuljaj držao govor na albanskom, predsjednik Skupštine nije dozvolio da se dio govora prevodi.

"Kajošaj nam nije dozvolio da dobijemo pisane odgovore na pitanja"

Na pitanje zbog čega je to učinio Kajošaj je odgovorio da se Čunmuljaj nije pridržavao skupštinskih pravila.

Čunmuljaj je rekao nakon skupštine da su je opozicioni odbornici napustili zbog nedoličnog ponašanja predsjednika Skupštine GO Tuzi.

"Kajošaj nam nije dozvolio da dobijemo pisane odgovore na pitanja. Pored toga nedolično se ponašao prema opozicionim odbornicima. Ovo nije prvi put da se događa, već u kontinuitetu Kajošaj udaljava odbornike od tema i sugestija, praktično od rada. Opozicija u GO Tuzi je prilično aktivna i ništa ne prepušta slučaju.

Ovo je neizdrživ odnos koji rukovodstvo Opštine Tuzi primjenjuje prema opozicionim odbornicima. Posebno kad su u pitanju odbornička pitanja. Postavio sam pitanje šta podrazumijeva prva faza gradnje puta Dinoša-Zatrijebač.

Bila su postavljena pitanja o diplomi predsjednika Gradske opštine Tuzi Nikole Gegaja, i kad će mještani Šipčanika dobiti vodu. Međutim, odgovor koji smo dobili bio je nejasan i neodređen", rekao je Čunmuljaj nakon sjednice.

U oktobru 2010. postavljeno pitanje

Čunmuljaj tvrdi da jedanaest odbornika laže i zamajava javnost.

"Pošto pismenim putem ne možemo da dobijemo odgovore na pitanja, najvjerovatnije ćemo podnijeti i krivičnu prijavu"

"Od oktobra mjeseca prošle godine Gegaju je postavljeno pitanje o diplomi. Jedanaest odbornika je potpisalo da je završio Metalurški fakultet u Podgorici. Kada smo se obratili Metalurškom fakultetu dobili smo odgovor da on nije diplomirao na tom fakultetu. To znači da je svih 11 odbornika lagalo narod i javnost", naveo je Čunmuljaj.

On je najavio i moguću tužbu protiv rukovodstva GO Tuzi.

"Pokazao sam spremnost za dijalog. Pošto pismenim putem ne možemo da dobijemo odgovore na pitanja, najvjerovatnije ćemo podnijeti i krivičnu prijavu", rekao je Čunmuljaj.

Prilikom izlaska opozicionih predstavnika iz skupštinske sale odbornik SNP-a Kolja Ljuljđuraj zaboravio je telefon i cigarete. To su primijetili odbornici vladajuće koalicije koji su ga upozorili, na šta im je Ljuljđuraj odgovorio:

"Uzmite ih vi, jer ste naučili da sve uzimate", kazao je dok je napuštao salu skupštine.

Bonus video: