Varijabilom do većih plata zaposlenih u Skupštini

Biće omogućeno da se na Skupštinu ne primjenjuje odluka Vlade o kriterijumima i načinu određivanja varijabilnog dijela zarade državnih službenika i namještenika
109 pregleda 0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.07.2011. 15:04h

Zaposlenima u Skupštini Crne Gore biće omogućeno povećanje plata, kroz varijabilni dio zarade, koji će određivati generalni sekretar parlamenta, predviđeno je dopunama Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Dopune zakona propisuju da generalni sekretar Skupštine Crne Gore utvrđuje kriterijume i način određivanja varijabilnog dijela zarade za državne službenike i namještenike u službi parlamenta.

U obrazloženju dopuna zakona navodi se da će na taj način biti omogućeno da se na Skupštinu ne primjenjuje odluka Vlade o kriterijumima i načinu određivanja varijabilnog dijela zarade državnih službenika i namještenika.

"Smisao uvođenja rješenja da se u Skupštini, umjesto u Vladi, utvrđuje varijabilni dio zarade, sadržan je u činjenici da generalni sekretar parlamenta ima najneposredniji uvid u rad državnih službenika i namještenika, koji ih kvalifikuje za dobijanje varijabilnog dijela zarade, pod uslovom da za to postoji opredijeljen novac”, kaže se u obrazloženju.

Dodaje se da su predložene dopune neophodne zbog potrebe parlamenta da jača stručne kapacitete u Skupštinskoj službi, u smislu jačanja motivacije zaposlenih, kao i privlačenja stručnih i iskusnih službenika za popunjavanje upražnjenih radnih mjesta.

Podsjeća se i da su relevantne međunarodne organizacije ukazale da su administrativni i drugi resursi neophodni za rad Skupštine i dalje nedovoljni, uključujući i stručnu podršku radnim tijelima,zbog čega su neophodni dalji napori za jačanje efikasnosti parlamenta kao zakonodavnog i nadzonog tijela.

Sindikalna organizacija zaposlenih u parlamentu ranije je zatražila povećanje zarada, ne isključujući mogućnost štrajka ako im zahtjev ne bude ispunjen.

Bonus video: