Potpredsjednici SNP-a traže da se što prije riješi status srpskog jezika

Bliži se početak školske godine, zbog čega to pitanje treba riješiti što prije”, rekao je Lalošević novinarima nakon sastanka
0 komentar(a)
Neven Gošović, Foto: Savo Prelević
Neven Gošović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.07.2011. 14:25h

Predstavnici Socijalističke narodne partije (SNP) tražili su od premijera Igora Lukšića da obezbjedi ravnopravan status srpskog jezika u Crnoj Gori.

Tokom razgovora sa Lukšićem i ministrom prosvjete Slavoljubom Stijepovićem, potpredsjednici SNP-a Neven Gošović i Vasilije Lalošević podsjetili su da srpskim jezikom govori većina građana u Crnoj Gori.

“Treba naći rješenje za potrebu prava ravnopravnosti lingvističke većine u Crnoj Gori, a to su, prema rezultatima popisa, oni koji govore srpskim jezikom. Bliži se početak školske godine, zbog čega to pitanje treba riješiti što prije”, rekao je Lalošević novinarima nakon sastanka.

On je rekao da je SNP želio da čuje početne stavove Vlade i resornog ministarstva po tom pitanju, najavljujući nastavak razgovora na tu temu.

Lalošević je podsjetio da jedan od zajedničkih amandmana opozicije na vladin Predlog za promjenu Ustava predviđa da srpski jezik postane službeni u Crnoj Gori.

Srpski jezik, prema aktuelnom ustavnom rješenju, ima status jezika u službenoj upotrebi.

Prema rezultatima popisa, najviše građana Crne Gore – 42,88 odsto se izjasnilo da govori srpskim jezikom.

Bonus video: