Mugoša izabran, Konjević podnio ostavku, bilo i pljuvanja

Mugoša je kazao da ga je iznenadila, ne neprijatno, podrška odbornika Nove sprske demokratije
298 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2011. 11:34h

Funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Miomir Mugoša danas je ponovo izabran za gradonačelnika Podgorica na sjednici lokalnog parlamenta. Mugoša je izabran sa 31 glasom za i jednim glasom protiv.

Posle reizbora Miomira Mugoše za gradonačelnika Podgorice, koalicija Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP) na državnom nivou funkcionisaće "na aparatima", ocijenio je funkcioner SDP-a, Raško Konjević.

Što se tiče koalicije, nema novih koalicija. Vlast će vršiti koalicija DPS, BS i LP, kazao je Mugoša

Kako je prenijela TV Vijesti Vujačića je pljunuo partijski kolega Radoš Zečević.

U svoju odbranu Boban Vujačić je kazao da "niti je bio upoznat sa stavom partije, niti je bio organizovan sastanak odborničkog kluba".

"Mislim da je bolje bilo da je SNP predložio svog kandidata, a ne da bježimo svaki put kad je glasanje. Podržao sam Mugošu zato što nema drugog kandidata", kazao je Vujačić, negirajući da je primio neku naknadu za to što je podržao Mugošu.

"Ne ja nikakvu naknadu. Čak nisam ni znava' da je sjednica odložena za 11 sati, pa sam došao u 10. Nikakve naknade nije bilo, niti bih je primio. Ja nisam čovjek koji može da se proda", rekao je on.

Na pitanje da prokomentariše reakciju njegovih partijskih kolega, Vujačić je rekao da za svoje mišljenje nije htio da ide kod drugih i da pita kako će glasati.

On je odlučio da dalji angažman u Skupštini nastavi kao nezavisni odbornik, odnosno da ne ostane u Novoj, iako je član Izvršnog odbora Nove. Vujačić je dodao i da neće promijeniti partiju.

Raško Konjević, funkcioner SDP-a,odmah po glasanju je podnio ostavku na mjesto predsjednika Skupštine Glavnog grada.

Odbornici DPS-a su za novog predsjednika izabrali Slobodana Stojanovića.

Stojanović je odbornik je u Skupštini Glavnog grada, član DPS-a, član Izvršnog odbora DPS-a i izvršni sekretar u Odboru glavnog grada.

Dobitnik je državne nagrade Oktoih za prošlu godinu. Nagrađen je za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti vaspitanja i obrazovanja. Od 1992. do kraja prošle godine bio je direktor Srednje stručne škole "Sergije Stanić" u Podgorici. Sada je penzioner.

Konjević: "Meni si nudio više nego drugima"

U toku glasanja za izbor Mugoše za gradonačelnika, iz klupa je bilo dobacivanja i prepucavanja zašto su opoziconi odbornici ostali u tolikom broju. Raško Konjević je na to rekao "Može neko od njegovih da ga ne glasa, pa se osigurao". Mugoša mu je na to nešto nejasno odgovorio.

"Meni si nudio više nego drugima", odvratio je Konjević.

Guberinić: I da ga je bilo, kandidat opozicije ne bi prošao "iz privatnih razloga"

Na pitanje da li će od njih doći podrška manjoj gradskoj vladi, Slaviša Guberinić, odbornik NS-a, kazao je da to zavisi od toga kako će u narednom periodu funkcionisati Skupština.

On je ponovio da je odluka NS da podrži Mugošu aspolutno legalna, da je tu odluku NS donijela na svim svojim organima.

"Što se tiče legitimiteta koji neko spori, neka sude građani da li je bilo legitimno da ti isti naši koalicioni partneri na noć izbora 21. maja prošle godine ponude koaliciju SPD-u. A da ne govorimo o političkoj praksi iz Plava, gdje smo imali sličnu stvar. Nije ni čudo SDP-u, koja je do te mjere srasla sa ovom državom da potpuno gubi kontrolu u određenim trenucima i daje neodmjerene izjave", kazao je Guberinić, napominjući kako PzP, odnosno odbornica te partije (Branka Bošnjak, prim. aut) nije prisustvovala današnjoj sjednici.

Predstavnici SDP-a su ostali zarobljenici svojih izjava i svoje kampanje prije i poslije izbora, rekao je Mugoša

"Iz ovoga prositiče da mora doći do preispitivanja unutar opozicije i traženja normalne i političke borbe koja je primjerena trenutku i interesima građana", rekao je Guberinić.

Mugoša bez komentara: Odluka SDP-a je njihovo demokratsko pravo

Mugoša je nakon galsanja zahvalio svima na ukazanom povjerenju, posebno onim odbornicima koji nisu članovi koalicije za Evropsku Podgoricu, a koji su, kako je kazao, "u rezultatima njegovom rada prepoznali garanciju da će sa timom svojih saradnika nastaviti da radi u interesu svih građana Podgorice".

"Izbor gradonačelnika ovog puta je obavljen u zaista specifičnoj situaciji, s obzirom da SDP, uz čiju smo participaciju gotovo 15 godina bili na vlasti, nije podržala moj izbor. Ma koliko to bilo neobičajeno, to je njihovo demokratsko pravo i nemam razloga da to posebno komentarišem.

Može uvijek da se udari glavom u zid

On je novinarima, nakon sjednice lokalnog parlamenta na kojoj je ponovo izabran za gradonačelnika, rekao da neće biti ugrožavanja funkcionisanja bilo koje nadležnosti Glavnog grada.

Ovo što oni rade (SDP) nije evropski, ali je legitimno i demokratski. Ali je daleko od Evrope

"Što se tiče koalicije, nema novih koalicija. Vlast će vršiti koalicija DPS, BS i LP«, kazao je Mugoša.

On je naveo da žali što dosadašnji koalicioni partner napušta lokalnu vlast i nema dovoljno demokratskog kapaciteta.

"Ne možete nekoga ko je većina u parlamentu proglasiti gubitnikom, a nekoga ko ima nebrojeno puta manje predstavnika građana proglasiti za pobjednika", pojasnio je Mugoša.

Prema njegovim riječima, SDP nije imala razumijevanja i "osjećaj realnosti", jer su njeni predstavnici "zarobljenici svojih izjava i svoje kampanje prije i poslije izbora".

"To u politici nije dobro, čovjek može da udari glavom u zid kad god želi", rekao je Mugoša.

Prijatno iznenađenje iz Nove

On je kazao da ga je iznenadila, ne neprijatno, podrška odbornika Nove sprske demokratije.

Komentarišući navode dosadašnjeg predsjednika lokalnog parlamenta Raška Konjevića da mu je Mugoša »nudio više nego drugima«, gradonačelnik Podgorice je naveo da je jedina ponuda bila pružena ruka saradnje.

"Politika ucjena, nerazuma i uslovljavanja, a ne politika zdravih kompromisa, ne može nikome dobro donijeti, pa ni partijama. Ovo što oni rade nije evropski, ali je legitimno i demokratski. Ali je daleko od Evrope", precizirao je Mugoša.

Galerija

Bonus video: