Vlada predlaže: Skupština ne bira predsjednika Ustavnog suda

Pozivajući se na mišljenje Venecijanske komisije (VK) Vlada predlaže i da se broj sudija Ustavnog suda poveća sa sedam na devet.
62 pregleda 0 komentar(a)
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.07.2011. 09:30h

Vlada Crne Gore predložila je da predsjednika Ustavnog suda ubuduće biraju sudije tog suda, a ne poslanici u Skupštini Crne Gore.

U dopunskom predlogu na tekst promjena Ustava, koji će se danas naći pred poslanicima, Vlada predlaže da predsjednika biraju kolege ističući da će se na taj način smanjiti uticaj politike.

Pozivajući se na mišljenje Venecijanske komisije (VK) Vlada predlaže i da se broj sudija Ustavnog suda poveća sa sedam na devet.

Na taj način, kako tvrde u kabinetu Igora Lukšića, povećala bi se efikasnost kada su u pitanju ustavne žalbe.

“Kao što je Venecijanska komisija naglasila i u svojim ranijim mišljenjima o Ustavu Crne Gore, garancija neutralnosti i nezavisnosti Ustavnog suda bi se obezbijedila samo sistemom imenovanja kojim bi ovu nadležnost dijelile samostalne vlasti i institucije države, a izbor predsjednika Ustavnog suda bi bio povjeren sudijama Ustavnog suda”, navodi se u Vladinom predlogu.

Smanjiti politički uticaj

Prema važećem ustavnom rješenju sudije i predsjednika Ustavnog suda predlaže predsjednik države, a bira ih skupština. Konstatujući da treba smanjiti politički uticaj pri izboru sudija, Vlada je predložila poslanicima da izmijene ustavnu odredbu prema kojoj prvog čovjeka Ustavnog suda predlaže predsjednik Crne Gore. U Vladi konstatuju i da sastav Ustavnog suda nije izbalansiran.

“Ukoliko je predsjednik države član jedne od vedinskih partija, postoji mogućnost da će sve sudije ovog suda biti po volji parlamentarne većine. U ovakvim slučajevima, po međunarodnim standardima, zahtijeva se da sve sudije Ustavnog suda Skupština bira najmanje kvalifikovanom većinom. Venecijanska komisija je mišljenja da se ni na ovaj način ne obezbjeđuje nezavisnost Ustavnog suda u odnosu na političku moć, što predstavlja odstupanje od garancije koju ovaj sud mora pružiti u pogledu političke većine”, navodi se u obrazloženju vladinog prijedloga.

U Vladi konstatuju da se u mišljenju VK navodi da imenovanje sudija Ustavnog suda Crne Gore nije u potpunosti u skladu s evropskim standardima. Zbog toga postoji rizik, kako se navodi, da Sud u određenom trenutku neće moći da ispuni svoju ulogu nezavisnog i nepristrasnog organa. Prema Ustavu Crne Gore za predsjednika Ustavnog suda predlaže se pravni stručnjak iz redova sudija sa najmanje 15 godina rada u struci.

U dopuni predloga za promjenu Ustava Vlada predlaže da se imunitet obezbijedi i članovima Državne revizorske komisije. Ustavom je predviđeno da, osim poslanika, pravo na imunitet ima predsjednik države, premijer i članovi Vlade, predsjednik i članovi Vrhovnog suda kao i vrhovni državni tužilac.

“Mišljenjem Evropske komisije ocijenjeno je da članovi Državne revizorske institucije nemaju funkcionalni imunitet od krivičnog gonjenja za bilo koje djelo koje proizlazi iz obavljanja dužnosti. Na taj način Crna Gora ne ispunjava kriterijume u oblasti eksterne revizije”, navodi se u predlogu Vlade.

Bonus video: