PzP traži da Crna Gora prizna libijsku opoziciju i podrži borbu protiv Gadafija

Nacionalni savjet Libije osnovan je nakon početka oružanih sukoba pobunjenika i snaga lojalnih Gadafiju
0 komentar(a)
Medojević, Foto: Arhiva Vijesti
Medojević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.07.2011. 08:13h

Pokret za promjene (PzP) predložiće Skupštini Crne Gore da prizna prelaznu vladu Nacionalnog savjeta Libije (TNC) koji se zalaže za smjenu libijskog diktatora Muamera Gadafija.

U prijedlogu rezolucije koju su Skupštini dostavili poslanici PzP-a Nebojša Medojević i Koča Pavlović traži se diplomatsko priznanje Nacionalnog savjeta kao jedinog legitimnog predstavnika libijskog naroda.

Nacionalni savjet Libije osnovan je nakon početka oružanih sukoba pobunjenika i snaga lojalnih Gadafiju, i do sada je naišao na podršku evropskih zemalja.

“Pružajući podršku prijateljskom libijskom narodu u njegovom nastojanju da se, u krajnje neravnopravnoj borbi, izbori za svoju demokratsku budućnost, država Crna Gora prepoznaje i prihvata TNC kao jedinog legitimnog predstavnika libijskog naroda i države Libije. Skupština Crne Gore poziva Vladu da u najskorijem roku uspostavi pune diplomatske odnose sa Nacionalnim savjetom”, navodi se u tekstu rezolucije u koji su “Vijesti” imale uvid.

Pomoći borbu za slobodu

U pokretu navode da su već imali kontakte sa ministrom diplomatije u Nacionalnom savjetu Salahom Bišarijem, koji je crnogorsku Vladu pozvao da uspostavi diplomatske odnose sa prelaznom vladom u toj arapskoj zemlji.

On je tada kazao da bi na taj način Crna Gora pomogla borbu Libijaca za slobodu.

Crnogorska Vlada je nakon početka demonstracija u Libiji podržala stavove Evropske unije o Libiji

U Pokretu smatraju da bi uspostavljanjem odnosa sa TNC Crna Gora pokazala da smjene diktatorskih režima i demokratske reforme u državama arapskog Mediterana predstavljaju najbolji doprinos izgradnji trajne regionalne stabilnosti. U toj partiji podsjećaju da bi se time jačali partnerski odnose sa zemljama EU i NATO.

“Crna Gora podržava trenutna nastojanja i aktivnosti svojih evropskih i evro-atlantskih partnera koja imaju za cilj uklanjanje totalitarizma i autokratije i koja pružaju podršku novoformiranim demokratskim strukturama u regionu arapskog Mediterana”, navdi se u rezoluciji.

Crnogorska Vlada je nakon početka demonstracija u Libiji podržala stavove Evropske unije o Libiji i osudila represiju nad demonstrantima, ubistvo civila tražeći uzdržanost svih stranaka u sukobu.

Bonus video: