Albanske stranke za spomenik Skenderbegu u Tuzima

Na predlog Demokratske partije socijalista i uz njihovu obećanu podršku, predlog DSA će se nači na dnevnom redu prve sjednice SO Tuzi nakon izbora 27. maja
308 pregleda 69 komentar(a)
Đerđ Kastriot Skenderbeg, Foto: Wikipedia.org
Đerđ Kastriot Skenderbeg, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 12.04.2018. 06:02h

Odbornici u Skupštini Opštine Tuzi će na prvoj narednoj sjednici nakon podgoričkih izbora 27. maja, razmatrati inicijativu o podizanju spomenika albanskom nacionalnom junaku Đerđ Kastrioti Skenderbegu.

Iako su odbornici Demokratskog saveza Albanaca (DSA), koji su podnijeli inicijativu, tražili da se ona uvrsti u dnevni red jučerašnje sjednice, to se nije desilo zbog upornog insistiranja odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) da se o tome raspravlja nakon predstojećih lokalnih izbora u Podgorici.

Nakon kratke pauze, odbornik DSA Ivan Ivanaj je saopštio da pristaju da se predlog nađe na prvoj sjednici nakon izbora, jer su od DPS-a dobili javnu garanciju da će ga podržati.

Predlog DSA su podržali i odbornici DPS-ovog koalicionog partnera Demokratske unije Albanaca (DUA), kao i odbornici opozicione Albanske alternative (AA) i Demokratske Crne Gore. Predstavnici drugog DPS-ovog koalicionog partnera - Bošnjačke stranke, juče se u vezi s tim pitanjem nijesu izjašnjavali na sjednici. Odbornik BS u SO Tuzi Nedžad Drešević, juče nije odgovarao na poruku novinarke “Vijesti” da li će njegova partija podržati pomenuti predlog.

Obrazlažući predlog, Ivanaj je kazao da je Skenderbeg nacionalni heroj Albanaca koji krasi trgove i ulice mnogih evropskih gradova, “pa zašto ne bi i Tuzi gdje većinu stanovništva čine Albanci”.

“Zalažemo se da u 2018. godini, koja je proglašena Skenderbegovom, izgradimo spomenik našem nacionalnom heroju”, istakao je Ivanaj.

On je naglasio da bi izgradnju spomenika finansirali domaći i donatori iz dijaspore, koje bi obezbijedila njegova partija.

Ističući da DPS podržava predlog jer Skenderbega poštuju kao hrabrog Albanca, Nikola Gegaj je kazao da će tek nakon izbora 27. maja zajednički biti spremni da traže model za realizaciju tog projekta.

“A ne da jedan politički subjekat to realizuje... Da ne žurimo”, kazao je Gegaj.

Ivanaj je odgovorio da nemaju politički interes niti su tu zbog prikupljanja političkih poena, navodeći da je i prije nekoliko godina postojala inicijativa za podizanje spomenika Skenderbegu.

Predsjednik kluba odbornika DPS-a Halil Duković, kazao je da inicijativa koju je podnijela DSA nije legitimna.

“Skupština najprije mora da donese Program podizanja spomen-obilježja, uz saglasnost Ministarstva kulture. Ne možemo kao što vi mislite...”, istakao je Duković.

Odbornik DUA Enis Đokaj je istakao da podržava predlog, ali da ga treba ostaviti za neku narednu sjednicu, jer odluka nije dovoljno pripremljena. Sličan stav iznio je i odbornik Demokrata Štjefan Camaj, koji je kazao da podržava predlog, ali da ga treba razmatrati na nekoj od narednih sjednica.

Đerđ Kastriot “Skenderbeg”, je, prema dostupnim podacima, bio herojski vođa otpora Osmanlijama u Albaniji, koji je još kao dijete, regrutovan u otomansku vojsku, gdje je služio sultanu. Skenderbeg je 1443. godine prebjegao, odbacio islam i prisvojio grad Kruju. Iz te baze je, prema istorijskim podacima, pod svojom zastavom, ujedinio albanske prinčeve, koji su bili u svađi, te je odbijao jedan za drugim otomanski napad, sve do svoje smrti od malarije, 1468. godine.

Bonus video: