Lindenberg: EU čeka rezultate, ne samo planove i strategije

“Sve je u vašim rukama. Ako ispunite sedam kriterijuma navedenih u Mišljenju EK, put za početak pregovora će biti otvoren", poručio je poljski diplomata
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2011. 11:29h

Evropska unija čeka na konkretne rezultate, ne samo na planove i strategije, a početak pregovora o pristupu EU zavisiće od Crne Gore, poručio je otpravnik poslova u ambasadi Poljske u Podgorici, Jaroslav Lindenberg.

Poljska je u petak od Mađarske preuzela šestomjesečno predsjedavanje EU.

Lindenberg smatra da Crna Gora ima veliku šansu za pozitivnu odluku Evropske komisije (EK), što se tiče otvaranja pristupnih pregovora, ali da će ključni biti ovogodišnji izvještaj EK o napretku te zemlje.

Lindenberg očekuje da će se za vrijeme poljskog predsjedavanja desiti priznanje Srbiji statusa zemlje kandidata, kao i određivanje Crnoj Gori datuma početka pregovora

“Sve je u vašim rukama. Ako ispunite sedam kriterijuma navedenih u Mišljenju EK, put za početak pregovora će biti otvoren. Mnogo je toga na tom putu urađeno, ali mnogo je toga još da se uradi. Unija čeka na konkretne rezultate, ne samo na planove i strategije”, rekao je Lindenberg.

Pravila igre da budu jasna

Poljska bi, kako je rekao, zaista željela da završi svoje predsjedavanje “tako važnim akcentom u procesu proširenja kakav će biti određenje datuma otvaranja pregovora Crnoj Gori”.

Lindenberg je kazao da Poljska pripada grupi onih zemalja članica EU koja bez primjedbi podržava proces proširivanja.

“Vidimo u ovom procesu šansu ne samo za zemlje koje teže članstvu, ali takođe koristi i šanse za samu Uniju kao i njene državljane. Naravno, pravilo uslovljenosti mora biti poštovano, ali sa druge strane – pravila igre moraju biti jasno određena i nepromjenljive za vrijeme cijelog integracijskog procesa odredjene zemlje iz EU”, poručio je on.

Ubrzati reforme

Upitan u kojoj mjeri će Poljska biti posvećena evropskim integracijama zapadnog Balkana, Lindenberg je rekao da je ta zemlja, s obzirom na svoj položaj i regionalne interese, na prirodan način zainteresovana za program istočnog partnerstva.

“Kao država koja vrši predsjedavanje, moramo da se ipak uzdignemo izvan regionalnog horizonta i zato ćemo veliku pažnju pridavati takođe južnom susjedstvu EU kao i podršci evropskim aspiracijama zemalja zapadnog Balkana”, naveo je on.

Lindenberg je dodao da u procesu evropske integracije vide, prije svega, šansu za ubrzavanje procesa potrebnih političkih i ekonomskih reformi u zemljama zapadnog Balkana.

"Proširivanje je strategijski politički projekat EU, zato ćemo se truditi da ovaj proces ne podlegne usporenju"

Diskusija o budućim finansijskim okvirima EU

On je naveo da će poljsko predjedavanje nastojati da bude usredsređeno na tri grupe prioriteta.

“Kao prvo – na stvarima vezanim sa ekonomskim razvojem EU i prelamanjem posljedica krize, takođe finansijske. Zato ćemo stavljati pritisak na završetak izgradnje unutrašnjeg tržišta, povećanje konkurentnosti ekonomije Unije kroz njenu modernizaciju, reformu zajedničke poljoprivredne politike i razvoj malih i srednjih preduzeća”, objasnio je on.

Lindenberg je dodao i da će za vrijeme poljskog predsjedavanja početi diskusija o dugogodišnjim finansijskim okvirima EU nakon 2013. godine.

“Možda smo optimisti, a možda realisti”

“Kao drugo – podržavaćemo djelatnosti koje povećavaju sigurnost Evrope, shvatajući je ne samo kao bezbjednost njenih granica – spoljašnjih i unutrašnjih, ali takođe energetska bezbjednost kao i prehrambena”, rekao je on.

Treća grupa prioriteta je, kazao je Lindenberg, promovisanje otvorenosti EU kroz razvoj odnosa sa njenim južnim i istočnim susjedima.

“Važan element tog procesa biće podržavanje od EU demokratske transformacije u zemljama sjeverne Afrike i Bliskog Istoka, zatim proširivanje je strategijski politički projekat EU, zato ćemo se truditi da ovaj proces ne podlegne usporenju”, dodao je on.

On očekuje da će se za vrijeme poljskog predsjedavanja desiti važni događaji za taj proces, poput potpisivanja ugovora o pristupanju sa Hrvatskom, napretka u pregovorima sa Turskom i Islandom, priznanje Srbiji statusa zemlje kandidata, kao i određivanje Crnoj Gori datuma početka pregovora.

“Možda smo optimisti, a možda realisti”, zaključio je Lindenberg.

Galerija

Bonus video: