Ko je sve odriješio kesu za "šefovu" kampanju

Đukanović prikupio 225 hiljada eura donacija, novac uplaćivali članovi Markovićevog kabineta i direktori direktorata
536 pregleda 53 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2018. 09:18h

Predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović je do sada dobio više od 225.000 eura donacija, a njegovu kampanju finansijski su pomogli premijer i članovi njegovog kabineta, ministri, gotovo svi poslanici i više gradonačelnika.

Kako se navodi u izvještaju dostavljenom Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK), Đukanović je svoju kampanju pomogao sa 1.400 eura, a donacije je dalo i 12 članova Vlade, na čelu sa premijerom Duškom Markovićem. Zamjenik predsjednika DPS-a je pomogao Đukanovuća sa 1.000 eura, koliko su uplatili i ministri finansija Darko Radunović i održivog razvoja i turizma Pavle Radulović. Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić dao je 800, a 100 eura manje uplatili su ministri odbrane Predrag Bošković i ekonomije Dragica Sekulić. Među 374 donatora, za kampanju su po 500 eura dali potpredsjednici Vlade za politički i ekonomski sistem Zoran Pažin i Milutin Simović, kao i ministri kulture Aleksandar Bogdanović, sporta Nikola Janović, javne uprave Suzana Pribilović i nauke Sanja Damjanović.

Đukanovićevu predsjedničku kampanju pomoglo je i šest od osam članova Markovićevog kabineta, a svi su uplatili po 500 eura.

Iz Vlade je stiglo i 500 eura donacije od generalne sekretarke Nataše Pešić, koja je ujedino i članica Državne izborne komisije (DIK). Lidera partije pomogli su gotovo svi poslanici DPS-a u Skupštini Crne Gore. Donacije većine poslanika su iznosile po 500 eura, dok su jedino potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović i poslanik Petar Ivanović dali po 1.000 eura.

Sa po 500 eura Đukanovićevu kampanju su pomogli gradonačelnici Podgorice Slavoljub Stijepović i Cetinja Aleksandar Kašćelan, kao i predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović, dok je 100 eura manje dao je prvi čovjek Petnjice Samir Agović. Predsjednik opštine Andrijevica Srđan Mašović dao je 200, a prvi čovjek Pljevalja Mirko Đačić 150 eura.

U izvještaju se navodi da su, osim Stijepovića, od podgoričkih čelnika po 500 eura partiji dali i zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović i direktor Vodovoda i predsjednik podgoričkog DPS-a Vladan Vučelić. Navodi se da je 300 eura uplatio komandir Službe zaštite Andrija Čađenović, dok je direktorica Kliničkog centra Crne Gore Zorica Kovačević dala 500 eura, koliko je uplatio i Duško Perović. Toliko su uplatili i direktor Direkcije za saobraćaj Savo Parača i državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Damir Davidović.

Direktor Direktorata za vanredne situacije u MUP-u Mirsad Mulić dao je 330 eura, direktor Direktorata za poslove nadzora u MUP-u Danilo Ćupić 300, koliko su uplatili i državni sekretar i nacionalni koordinator za NATO Dragan Pejanović, direktorica Direktorata za lične isprave Milanka Baković i direktorica Direktorata za životnu sredinu u MORT-u Ivana Vojinović.

Direktor Direktorata za medije Ministarstva kulture Željko Rutović dao je 200 eura, dok je član Borda direktora “Luštice Development” i direktor “Mamule” Predrag Nenezić uplatio 1.000 eura. Sto eura manje dao je predsjednik Odbora direktora EPCG Đoko Krivokapić

Prema Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, fizičko lice smije donirati najviše 2.000 a pravno lice do 10.000 eura. U ASK navode da su ostali kandidati prikupili 17.000 eura, od čega je kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić dobio 9.510 eura. Kandidat Hazbija Kalač dobio je 3.700 eura, Vasilije Miličković 3.000 od porodične kompanije “M&V company”, dok je kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović uplatila 1.000 eura.

DPS na izbore do sada potrošio 93.000

DPS je na predsjedničku kampanju do sada potrošio nepunih 93.000 eura.

Učesnici izbora bili su dužni da Agenciji za sprečavanje korupcije do 10. aprila dostave privremene izvještaje o troškovima kampanje. Na medijsko predstavljanje potrošeno je 35.090 eura, od čega je preko 30.000 eura uplaćeno televiziji Pink, a ostatak na socijalne medije.

Nepunih hiljadu eura manje DPS je dao na reklamne spotove i majice, cegere, zastave i upaljače.

Kako se navodi, Milačić je potrošio preko 35.000 eura, a više od pola je otišlo na njegovo medijsko predstavljanje. Na kampanju Vuksanovićeve je potrošeno malo više od 27.400 eura, a gotovo polovina isplaćena je za reklamne spotove i materijal. Navodi se i da je za njenu kampanju rađeno istraživanje javnog mnjenja, na koje je potrošeno nepunih 6.340 eura.

Kalač je potrošio je 14.260 eura, od čega je gotovo 10.000 eura za medijsko predstavljanje, dok je Dobrilo Dedeić potrošio nepunih 13.000 eura, od čega je za honorare dato više od 10.000 eura. Miličković je do sada utrošio 4.600 eura.

Dragomanović dao 300 eura iako je pod optužnicom

Na spisku donatora je Srđan Dragomanović, koji je Đukanovića pomogao sa 300 eura. Protiv bivšeg menadžera opštine Kotor tamošnje tužilaštvo podiglo je optužnicu zbog sumnje da je ugrozio sigurnost gradonačelnika Vladimira Jokića. On je optužen zbog objavljivanja komentara na Fejsbuk profilu Savjeta mladih DPS-a u kojem je pozvao na linč Jokića.

Galerija

Bonus video: