Premijer Bugarske poručio Crnoj Gori da se spremi za novac iz EU

Prije tri godine, EU je ukinula pomoć Bugarskoj od 600 miliona eura zbog problema korupcije u toj zemlji
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2011. 19:31h

Crna Gora treba da iskoristi predpristupne fondove Evropske unije (EU) kako bi se što bolje spremila za ulazak u blok, kazao je bugarski premijer Bojko Borisov.

On je nakon sastanka sa crnogorskim kolegom Igorom Lukšićem ocijenio da je najslađe vrijeme kada se mogu koristiti ti fondovi.

Ukazao je i na to da od procenta iskorišćenih predpristupnih fondova zavisi koliko će se stvari u državi napraviti.

“Već sada biste morali biti pripremljeni da kada uđete u EU imate spremljene projekte koji će se finansirati iz tih fondova”, kazao je Borisov i dodao da je potrebno već sada spremati kapacitete za iskorišćavanje fondova.

On je dodao da je predviđeno da se u Bugarskoj od novca EU gradi sedam autoputeva i četiri brze ceste, fabrika za preradu otpada.

Konstatovao je da je Crna Gora jedna od država koje najbrže idu ka EU i NATO.

Prije tri godine, EU je ukinula pomoć Bugarskoj od 600 miliona eura zbog problema korupcije u toj zemlji.

Borisov je kazao da će njegova zemlja prenijeti svoja iskustva iz procesa integracija.

“Kao što u ljudskom životu negativno iskustvo uči, tako je i u životu države. Negativna iskustva treba da prenesemo vama”, rekao je Borisov.

Lukšić: Dobre odnose produbiti u oblasti ekonomije

Lukšić je naveo da Podgorica može dosta da nauči od Sofije jer je su njena iskustva evropskih integracija najsvježija:

“Suočavamo se sa vrlo sličnim izazovima u regionu, kako ekonomskih tako i onima koji se tiču razvoja institucionalnog okvira. Mislim da je to još jedan razlog za saradnju sa Bugarskom”, rekao je Lukšić odgovarajući na pitanje novinara šta Crna Gora može da nauči od Bugarske.

Predsjednik bugarske Vlade se sreo i sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i šefom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem

“U regionu možemo aktivnije raditi preko EUROPOL-a. Na isti način na koji možemo govoriti o saradnji u okviru NATO-a, tako možemo sarađivati u okviru EUROPOL-a”, ocijenio je Borisov.

Predsjednik Vlade Crne Gore je rekao da se na sastanku sa Borisovim saglasio da je veoma dobre političke odnose treba produbiti u oblasti ekonomske saradnje.

“U tom kontekstu smatram da posebno značajna šansa postoji u oblasti energateske saradnje i vrlo smo zainteresovani za intenziviranje kontakte dvije vlade kako bi učinili komaptibilnim dvije energetske politike”, ocijenio je Lukšić.

Pored toga, dodao je on, postoji mogućnost saradnje u drugim oblastima tako da ćemo se u narednom periodu koncentrisati na ekonomsku saradnju.

“Nadam se da ćemo pored energetike i turizma ubraznao raditi na ostvarivanju infrastrukturnih projekata i uspostavljanju vazdušnih veza da bismo ubrzali nastup prema Evropi”, rekao je bugarski premijer.

Predsjednik bugarske Vlade se sreo i sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i šefom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem.

Galerija

Bonus video: