Josipović: Ulaskom Hrvatske u EU imaćete prijatelja

"Dinamika i brzina zavisi od vas, ali je držanje otvorenih vrata naš zadatak", istakao je hrvatski predsjednik
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2011. 15:18h

To što će Hrvatska postati 28. članica Evropske unije je odličan signal za region i dokaz da EU nagrađuje posvećenost, a prioritet zemalja Zapadnog Balkana trebalo bi da bude jačanje napora u vladavini prava, borbe proti protiv korupcije i organizovanog kriminala, te rješavanje otvorenih pitanja između država regiona, ocijenjeno je na Samitu šefova država i vlada Procesa saradnje Jugoistočne Evrope (SEECP), koji je održan na Svetom Stefanu.

Učesnici Samita istakli su da su evropske integracije zajedničko opredjeljenje zemalja regiona, ukazujući istovremeno i na značaj borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Posebno je vrijedan regionalni interes borbe protiv korupcije i kriminala, čemu će Crna Gora dati poseban doprinos. Na tom polju su vidljivi i konkretni rezulati”, ocijenio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.On je kazao da je Crna Gora odgovorno pristupila implementaciji prioriteta i programa aktivnosti tokom njenog predsjedavanja regionalnim forumom, koji su bili usmjereni “na aktivno djelovanje i unaprijeđenje odnosa na polju pravosuđa i unutrašnjih poslova, oblasti bezbjednosti i odbrane, parlamentarne saradnje održivom razvoju i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije”.

Slučaj Hrvatske dokazuje da je Unija otvorena za dalja proširenja

Govoreći o značaju regionalne saradnje Vujanović je rekao da Crna Gora vrednuje politiku dobrosusjedstva, ocjenjujući kako je završetak pregovora Hrvatske o članstvu u EU “regionalno najveći uspjeh”.

“To je znak da je Unija otvorena za dalja proširenja. Nadamo se da će EU donijeti odluku da i druge države regiona započnu pristupne pregovore kako bi se održao kontinuitet procesa, ali i pozitivna atmosfera koja postoji među državama zapadnog Balkana”, rekao je Vujanović.

Predsjednik Srbije Boris Tadić, čija će zemlja naslijediti predsjedavanje regionalnim forumom, istakao je da će učiniti sve napore na poboljšanju regionalne saradnje, ali i zajedničke borbe protiv organizovanoh kriminala i korupcije.

Kada mi ne sarađujemo, sarađuju kriminalci

“Mi imamo zajedničku odgovornost da eliminišemo korupciju i organizovani kriminal. Te pojave ne poznaju granice. Kada mi ne sarađujemo, sarađuju kriminalci. Organizovani kriminal ne poznaje granice, zbog čega, ako želimo uspjeh, moramo imati efikasan regionalni odgovor”, poručio je Tadić, ističući da je veoma važno da “gdje god možemo pomažemo jedni drugima”.

Evropa ne dolazi izvan, ona se stvara iznutra i naši odnosi zavise samo od nas samih

“On je još uvijek živ. Ali, Evropa ne dolazi izvan, ona se stvara iznutra i naši odnosi zavise samo od nas samih. Korupcija i nerazvijenost su problemi koje zajedno dijelimo, ali volja da se riješe mora biti naša”, istakao je Josipović.

Poručujući da je Hrvatska prijatelj i partner svim zemljama koje streme članstvu u EU, Josipović je rekao da će držanje otvorenih vrata za članstvo ostalih zemalja Zapadnog Balkana biti zadatak njegove zemlje. On je kazao i da otvorena pitanja između drugih zemalja sa Hrvatskom neće biti prepreka evropskom putu.

Predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović rekao je da je ta zemlja doseljedno opredijeljena za regionalnu saradnju, navodeći da je veoma važna spremnost za rješavanje svih otvorenih problema putem dijaloga.

Kosovo je nova država i ta realnost "mora biti prihvaćena"

Albanski predsjednik Bamir Topi naglasio je da je samostalnost Kosova “legitiman istorijski proces koji je ponudio mir, stabilnost i demokratiju”, poručujući da je Kosovo nova država, te da ta realnost “mora biti prihvaćena”.

“Svako ko odbacuje tu poziciju je prijetnja našim principima saradnje”, rekao je Topi, navodeći kako “Albanija podržava dijalog Beograda i Prištine” u cilju prihvatanja “nove realnosti”.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov kazao je da se zalaže za dalje proširenje EU, jer samo potpuno ujedinjene Evropa može biti konkurentna.

“Najveća vrijednost Evrope je u njenoj ujedinjenosti, a najveća njena slabost je podijeljenost”, kazao je Ivanov.Bugarski premijer Bojko Borisov je istakao da jugoistočna Evropa predstavlja prosperitetan region i da tu prednost treba iskoristiti, navodeći da njegova zemlja podržava evropske integracija država regiona.

Skupom na Svetom Stefanu završeno je jednogodišnje predsjedavanje Crne Gore tim regionalnim forumom, a na toj funkciji naslijediće je Srbija.

JI Evropa se približava UnijiŠef Delegacije Evropske unije u Podgorici Leopold Maurer ocijenio je da primjeri Crne Gore i Hrvatske pokazuju da proširenje EU funkcioniše ako se ima volje.

“Jugoistočna Evropa se približava Uniji, a napori koji su do sada učinjeni učvršćuju vašu poziciju u procesu integracija. Crna Gora je sada kandidat za članstvo, uskoro će biti objavljen izvještaj kako bi zemlja prešla na viši nivo, a u tome ćete imati našu podršku”, kazao je Maurer, poručujući šefovima država da sva otvorena pitanja riješe u evropskom duhu.

Da će na rješavanju otvorenih pitanja insistirati i Slovenija, poruka je ambasadora Slovenije u Podgorici Jerneja Videtiča.“Kvalitetna regionalna saradnja je nešto čemu posebno treba posvetiti pažnju. Napredak svake zemlje je jako važan za nas, i mi ćemo vas podržavati na daljem putu integracija”, kazao je Videtič.

Galerija

Bonus video: