Rasmusen: NATO neće baze u Crnoj Gori i nema ništa protiv Srbije

Rasmusen je kazao da priznaje da građani Srbije imaju pomiješana osjećanja o NATO-u zbog onoga što se desilo \'90-ih
0 komentar(a)
Razarač "Mičer", Foto: Anto Baković
Razarač "Mičer", Foto: Anto Baković
Ažurirano: 30.06.2011. 07:23h

Generalni sekretar NATO-a Anders fog Rasmusen rekao je juče u Budvi da NATO neće graditi baze u Crnoj Gori.

On je svim zemljama zapadnog Balkana poručio da želi da one budu dio evroatlanske porodice. Zahvalio je Crnoj Gori za značajan doprinos operacijama u Avganistanu: “Vaše trupe rade odličan posao”.

Govoreći o zemljama regiona, Rasmusen je kazao da priznaje da građani Srbije imaju pomiješana osjećanja o NATO-u zbog onoga što se desilo '90-ih. Ali, tvrdi on, Sjevernoatlantski savez nikada nije imao ništa protiv srpskog naroda.

“Sad je vrijeme za sve nas da okrenemo novi list i da gledamo budućnost, a ne prošlost”, kazao je on i dodao da ne očekuje da Srbija prizna Kosovo u bliskoj budućnosti, ali da očekuje konstruktivne razgovore Beograda i Prištine.

Osvrćući se na Kosovo, generalni sekretar je ukazao na probleme sa kojima se ta zemlja srijeće. Što više budu radili na borbi protiv korupcije i kriminala, jačanju demokratije i vladavine prava, to će biti ozbiljnije shvaćene njihove evroatlantske apsiracije.

Generalni sekretar se juče sastao i sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem. Predsjednik, kako je saopšteno, očekuje da eksperti NATO-a u svim važnim oblastima najneposrednije pomognu aktivnosti Crne Gore u procesu pristupanja alijansi.

Bonus video: