CPC: Vujanović kao da živi na drugoj planeti, nek se vrati u okrilje Crne Gore

U toj crkvi smatraju i da “radi javnosti predsjednik Vujanović trebalo da se legitimiše za koju je on to crkvu”?
98 pregleda 0 komentar(a)
Vujanović u Mađarskoj, Foto: Beta/AP
Vujanović u Mađarskoj, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.06.2011. 16:06h

Svojom tvrdnjom da bi anticrnogorstvo u Srbiji bilo tragedija predsjednik države Filip Vujanović pokazuje kao da živi na drugoj planeti, a konačno je sazrelo vrijeme da se on vrati u okrilje svoje majke Crne Gore, koje kao da nije svjestan, navodi se u saopštenju Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

Reagujući na izjave Vujanovića, date u intervjuu beogradskim “Večernjim novostima”, iz CPC-a ističu da je crnogorski predsjednik “poznat po svojoj privrženosti Srbiji, Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), Srbima i srpstvu više nego svojoj državi i crnogorskom narodu”.

“Još u ušima odavanjaju njegove izjave da 'Amfilohije nikad nije negirao crnogorsku naciju' na koju mu je ovaj mitropolit uzvratno zahvalio 'Vi ste gospodine predsjedniče Vujanoviću na mjestu Svetog Petra Cetinjskog koji je podstakao vožda Karađorđa na oslobodilački pokret, a vi ste gospodine predsjedniče Tadiću na mjestu koje je u Srbiji imao Karađorđe.

"Iz CPC-a ističu da je crnogorski predsjednik “poznat po svojoj privrženosti Srbiji, Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), Srbima i srpstvu više nego svojoj državi i crnogorskom narodu”

Neka bi vaš susret urodio plodom na dobro Srbije i Crne Gore'. Kakvo je to dobro znamo svi. Svi bez Amfilohija i Vujanović”, navodi se u saopštenju CPC-a.

Ističe se i da Amfilohije i srbijanski predsjednik Boris Tadić pernamentno podstiču i vode intenzivnu negatorsku kampanju i misiju protiv Crne Gore, CPC-a i Crnogoraca, “u čemu im predano asistira predsjednik Vujanović”.

“U tom kontekstu predsjednik Vujanović, ne u maniru državnika, promoviše srpski paternalizam prema Crnoj Gori svojom tvrdnjom da nam Srbija mora biti najblliža. Ovu jednostranu tvrdnju ne argumentuje ni jednim nepobitnim niti bilo kakvim dokazom. Predsjednik ni jednu riječ o postojanju CPC ne izgovra”, saopšteno je iz CPC-a.

U toj crkvi smatraju i da “radi javnosti predsjednik Vujanović trebalo da se legitimiše za koju je on to crkvu”?

“Da li je za CPC ili SPC, jer Pravoslavna crkva kao treća politička alternativa nije oguća između sučeljenih misija i ideja ovih crkava”, poručuju iz CPC-a.

Bonus video: